Notícies

Inaugurada l'exposició "Les Lletres d'Ahir i Avui" al claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell

27/07/2015

El Claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell acull des del dissabte dia 25 de juiol l'exposició "Les Lletres d'Ahir i d'Avui", una mostra sobre el patrimoni de la grafia de les lletres que es conserven en documents i peces d'art històriques i de gran valor, que a La Seu d'Urgell es concentra en el Beatus de La Seu d'Urgell, el Missal de Galceran de Vilanova i al Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitats de la Ciutat d'Urgell.

El dissabte 25 de juliol es va inaugurar, a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, l’exposició "Les Lletres d’Ahir i d’Avui" en un acte presidit per Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, i amb l'assistència del Degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya Dr. Jesús Del Hoyo Arjona; l'Alcalde de La Seu d'Urgell, Il·lm. Sr. Albert Batalla i Siscart; i del Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Sr. Julio Quílez Mata i de la Delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, Sra. Clara Arbués.

"Les Lletres d’Ahir i d’Avui" té per objectiu despertar l'interès pel tresor lletrístic que ens envolta; l’exposició pretén que es pugui fer un breu recorregut per aquells suports d’àmbit local que projectin el valor i la riquesa de les lletres d’ahir i d’avui. La mostra inclou una sèrie d’imatges i continguts gràfics que reforcen i contextualitzen el valor de patrimoni associat a la lletra i que ens per­met la redescoberta del passat, així com peces molt més actuals però també significatives. Atresorades unes i quotidianes les altres, totes són de la comarca de l’Alt Urgell. Unes estan custodiades a diferents seus, concretament al Museu Diocesà, a l’Arxiu Capitular, a la Catedral de Santa Maria, a l’Església de Sant Miquel i a l’Arxiu Comarcal; i d'altres estan presents en racons ben coneguts de la Seu d’Urgell i de la resta del territori. Totes són, des de la seva humilitat, testimonis del passat i del present i companyes del nostre entorn. Aquesta exposició manté una línia de continuïtat amb l’exposició de "Les Lletres d’Ahir i d’Avui" de la Catedral de Girona en els mesos entre juliol i novembre de 2014. Aquest any 2015, se suma un nou territori i s’exposarà en el Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. Seguidament iniciarà un periple -com a exposició itinerant- per diferents llocs emblemàtics de Catalunya de la xarxa Catalonia Sacra.

La direcció del projecte i disseny ha anat a càrrec de Jesús Del Hoyo, Cristina Flórez i Cristina Simon amb la col·laboració de Natalia López, del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la coordinació a la Seu d’Urgell, de Clara Arbués, Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell i de Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Com a complement de l’exposició, s’ha editat un catàleg que, a més d’una extensa compilació de material gràfic, recull textos de Montserrat Pagès i Jordi Pasques.

L’exposició es podrà visitar al claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell en els horaris habituals de visita del conjunt catedralici fins el proper mes d'octubre.

Descàrrega de documents