Notícies

Catalonia Sacra descobreix el paper dels monestirs romànics en el Pallars Medieval

13/07/2015

Ja es poden fer les inscripcions per aquest nou itinerari guiat que fa aturada a les esglésies dels monestirs de Santa Maria de Mur i Gerri de la Salt.

El dissabte 25 de juliol, Catalonia Sacra estrena el nou itinerari guiat que visita dues esglésies del Pallars Sobirà i que van ser nuclis de dos grans monestirs, Santa Maria de Mur i Santa Maria de Gerri de la Sal. Aquesta nova descoberta que porta per títol «Monestirs, ponts i castells al Pallars: Gerri de la Sal i Mur» servirà per veure dues esglésies que són una mostra de la bellesa, harmonia i simplicitat de les construccions romàniques i que permeten veure el paper fonamental del monestir a l'hora de vertebrar el territori i la població en el període medieval i mostrar les formes de vida religiosa en comunitat (un monestir benedictí en el cas de Gerri de la Sal i una canònica agustiniana en el cas de Mur). Les inscripcions d'aquesta ruta, proposada pel Bisbat d'Urgell, es poden fer al correu electrònic reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693 720 202.

Situada al costat del castell, la canònica de Santa Maria de Mur està situada al cim d’un turó que domina bona part de la Conca de Tremp. Aquests dos edificis són símbols del domini espiritual i militar d’un territori de frontera acabat de conquerir als musulmans. Santa Maria de Mur és un cas excepcional de canònica romànica en territori català ja que, a diferència d’altres, conserva la seva estructura original intacta, formada per l’església, el claustre i les dependències dels canonges. L’església la podem catalogar dins l’estil romànic llombard per les faixes i els arcs cecs que decoren el seu exterior. Segueix el patró típic del romànic, amb una planta basilical de tres naus, orientada a l’est i coberta per una robusta volta de canó.  Juntament amb l’església, el claustre –ja del segle XII- és una de les joies del conjunt.
Fins fa unes dècades, l'església havia estat molt abandonada per l’espoli i la degradació que va patir durant els segles XIX i principis del XX. En les darreres dècades ha estat recuperada gràcies als treballs de conservador.  

Santa Maria de Gerri de la Sal és una de les construccions romàniques més interessants del Pallars. El seu document fundacional és de l'any 807, però l'església actual és del segle XII amb algunes reformes posteriors, sobretot d'època barroca. És de grans dimensions i destaca un singular campanar de espadanya de tres pisos. El monestir tenia un vast patrimoni: condominis, molins, castells, esglésies, parròquies i les salines.  L'església és un edifici de tres absis i tres naus, separades per pilars massissos en forma de creu, d'on arrenquen els arcs torals. Sobre la façana, precedida d'un atri de tres cossos que protegeix el pòrtic romànic de l'església, s'aixeca un campanar de paret de tres pisos. Està presidit per una imatge neoromànica de la verge Maria.