Notícies

Catalonia Sacra s'endinsa en la Mare de Déu del Patrocini de Cardona

18/06/2015

Ramon Soler i Andreu Galera explicaran aquesta «Obra Mestra» el diumenge 28 de juny a les 7 del vespre a l'església de Sant Miquel de Cardona.

Cardona va viure el darrer cap de setmana de maig els actes per celebrar el 75 aniversari del retorn de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini al municipi després de la Guerra Civil Espanyola.  Catalonia Sacra, a proposta del Bisbat de Solsona, ha escollit aquesta talla gòtica com l'«Obra Mestra» d'aquest any d'aquesta diòcesi. La imatge s'ha acabat de restaurar recentment. El diumenge 28 de juny, Ramon Soler i Andreu Galera oferiran una conferència entorn d'aquesta imatge de la patrona d'aquest municipi del Bages. La conferència es farà davant la imatge, a la mateixa església de Sant Miquel de Cardona. Aquesta activitat és gratuïta i es recomana reserva prèvia al correu reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693720202.

La Mare de Déu del Patrocini té el seu origen al segle XIV. Està feta en alabastre i pertany a l’escola italiana. Venerada a la ciutat de Marsella, l'any 1423, Joan Ramon Folc I, comte de Cardona, després d’assetjar la ciutat i entrar-hi triomfant, va prendre la imatge com a botí i la va entronitzar al castell de Cardona. Allà va restar molts anys fins que, a petició de la població de Cardona, va ser portada a la parròquia i proclamada Patrona de la vila, amb el nom de Mare de Déu del Patrocini. El 1936 va ser destruïda arran de la Guerra Civil però la major part dels trossos es van poder recuperar d'un terraplè del castell. Gràcies a això, la imatge va ser reconstruïda al Museu Arqueològic de Barcelona i, finalment, el 26 de maig de 1940 la imatge va tornar a Cardona.
Aquest 2015 ha acabat la restauració de la talla.  Aquesta s'ha realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat i ha permès conèixer amb més detall les característiques constructives i els materials dels quals està feta la figura. El procés ha deixat al descobert els colors originals de l'escultura, més blanca, nítida i daurada del que mostrava fins ara i ha servit per confirmar que la peça està feta de pedra i no de marbre com s'havia pensat. La restauració ha comptat amb la col•laboració de la Confraria que hi destinarà 12.000 euros sufragats a través de donatius.