Notícies

El Museu Diocesà d’Urgell torna a mostrar el retaule gòtic en pedra de Sant Bartomeu de Cubells

25/05/2023

L'obra, que s’ha atribueix al Mestre d’Albesa, ha estat restaurada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

El Museu Diocesà d'Urgell torna a exhibir el retaule gòtic en pedra de Sant Bartomeu de Cubells (Noguera). Coincidint amb els actes del Dia Internacional dels Museus (DIM) es va presentar l’actuació de restauració d’aquesta obra en pedra i policromada d’una qualitat extraordinària i atribuïda al mestre d’Albesa, de l’Escola de Lleida. La Dra. Francesca Español que ha estudiat l’obra l’ha datat a l’entorn del 1390. En les quatre escenes narratives s’hi representa el martiri de Sant Bartomeu. A més de la seva imatge del sant, s’hi pot veure un dosser característic de la decoració gòtica.

L’actuació de realització ha estat realitzada pel tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) als seus tallers de Valldoreix. L’actuació es considerava necessària, atès que des del 2017 el retaule estava desmuntat i emmagatzemat, arran de les obres de museïtzació de la Capella de la Pietat del Museu, indret on s’exposava l’obra de Cubells des dels anys vuitanta del segle passat. Ara, aquest retaule gòtic s’exhibeix en una altre ubicació que és temporal, a l'espera dels treballs d'ampliació i renovació de tot el Museu Diocesà d’Urgell.

Els professionals de la restauració que han treballat amb el retaule de Cubells han explicat que s'ha pogut recuperar la policromia i relleus perquè es tracta d'una obra verge i que, per tant, s'han treballat sobre l'originalitat a la pedra.

La intervenció que ha impulsat el Museu Diocesà d'Urgell, ha comptat amb un ajut del Departament de Cultura atès la seva importància en el gòtic català.

A l’acte de de presentació de la restauració i van intervenir l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, el Director del Museu, Mn. Josep M. Mauri, i la Directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya,. Mireia Mestre. També hi van participar la delegada diocesana de Patrimoni, Clara Arbués; l’Alcalde de Cubells, Jaume Cunyat i altres representants institucionals.