Notícies

Les teles dels quatre Evangelistes de Sert tornen a exhibir-se a la catedral de Vic

27/03/2023

Es poden veure al deambulatori des del passat dissabte i és una de les primeres actuacions d’un ambiciós pla del Bisbat de Vic per posar en valor la Seu vigatana.

La catedral de sant Pere de Vic torna a exhibir 86 anys després les grans teles dels quatre Evangelistes de Josep Maria Sert (1874-1945). Les obres que el prestigiós muralista va pintar el 1926 es poden veure, des d'ara, exposades al deambulatori del temple. Aquestes pintures de grans dimensions són de les poques obres que se salvaren de la crema del temple l'any 1936 en l'inici la Guerra Civil. El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), propietari de les obres, les ha cedit i n'ha supervisat la restauració i instal·lació. Aquesta és la primera gran actuació d'un ambiciós projecte que vol posar en valor l’obra de Sert a la catedral de Vic, en un context de renovació general de la seu vigatana. El divendres, 24 de març, es va fer un acte públic on es van poder veure per primer cop les quatre grans teles en l’espai on, des d’ara, s’exposaran.

 

Adequació de l’espai expositiu

Per a poder exhibir les teles en condicions s'ha remodelat tot el deambulatori. Entre d'altres accions, s’han restaurat les parets i cornises, s'ha renovat totalment la il·luminació i s'hi han instal·lat suports metàl·lics tubulars per poder exhibir les teles en bones condicions. Al remodelat deambulatori també s'hi pot continuar veient una altra de les joies artístiques de la Catedral: l'antic retaule gòtic de la catedral de Pere Oller, que ara es trobarà més acompanyat.

 

Les pintures salvades de l’incendi de 1936

Josep Maria Sert va decorar en dues ocasions l'interior de la catedral de Vic: el 1926 i el 1945. Quan va pensar la segona decoració, després del conflicte bèl·lic, va fer un projecte completament nou, tant a nivell iconogràfic com estilístic, i no va reutilitzar cap dels elements que s'havien salvat de l'incendi. Aquestes grans teles que fan entre 4 i 6 metres d'alçada i tenen un pes de prop de mitja tona estaven situades en l’antic presbiteri. S'hi poden veure els quatre evangelistes presentats amb els elements que simbolitzen: Marc amb el lleó, Lluc amb el brau, Joan amb l'àliga i Mateu amb l’àngel.

Les teles han tornat a la catedral després d'un llarg trajecte. Després de la Guerra Civil, les pintures van ser adquirides per l'Ajuntament de Barcelona, que les va exhibir en el seu Museu d'Art Modern. Anys després el fons d'aquest museu s’incorporaren al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en el moment de la seva creació. A finals de la dècada dels 80 del segle passat, el MNAC les va cedir a l’Ajuntament de Vic perquè fossin exhibides a la Capella Fonda de l'Església de la Pietat de Vic, on romangueren fins fa uns anys, quan la Capella Fonda experimentà una profunda remodelació per a esdevenir l’espai municipal “Vicpuntzero”. En el marc de l'exposició temporal «Sert en flames», l’any 2021 les teles dels quatre evangelistes es van exhibir a la nau central d'aquesta església. Finalment, ara han estat instal·lades en el deambulatori de la catedral, amb la voluntat que hi siguin exposades de manera permanent.

 

El projecte Sert a la catedral de Vic

Aquesta actuació ha tingut un cost de 287.000 euros i ha estat cofinançada entre el Bisbat de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través d'un Programa Operatiu FEDER i compta amb aportació econòmica de l'Ajuntament de Vic. Aquesta iniciativa inclou altres accions entorn de l'obra de Sert que volen recuperar i valorar l'obra d'aquest muralista de prestigi mundial. El projecte per posar el dia el conjunt sencer de la catedral de Vic és molt més ampli: s’ha acabat la restauració de la capella barroca  de Sant Bernat Calbó i de l’edifici de l’Escrivania, situat sota el campanar, i estan en marxa la restauració del claustre gòtic, la restauració de l’edifici romànic de la canònica, i la redacció del projecte de rehabilitació del claustre baix.