Notícies

Elaboren el Pla Director per les actuacions de restauració i conservació de l’església de Santa Maria d’Arenys

15/02/2023

Preveu actuacions per un període de 10 anys i ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona.

La parròquia de Santa Maria d’Arenys de Mar ja disposa d’un Pla Director que ha de guiar les actuacions de restauració i conservació. El document ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona, a petició de l’Ajuntament del municipi, i analitza en quins camps cal actuar per a la seva bona preservació. Ara, el Consell Pastoral estudia el document que contempla anar fent actuacions durant un termini de 10 anys. L’execució del pla però s’anirà fent en funció dels recursos disponibles.

El pla assenyala elements que poden requerir d’intervenció com la restauració del campanar, de la façana principal i les laterals, del comunidor o de la Capella del Santíssim. També contempla actuacions per problemes d’humitats de capil·laritat o dels revestiments interiors. Les primeres accions que contempla passen per actualitzar el sistema elèctric del temple segons les necessitats actuals, fer un estudi dels revestiments exteriors i començar a redactar el projecte per a l’actuació al campanar.

Des de la parròquia destaquen la importància de disposar d’aquest full de ruta per a planificar les actuacions. Disposar d’aquest pla també permetrà poder optar a diverses línies de subvencions i ajuts públics en l’àmbit del patrimoni. En les properes setmanes se’n farà una presentació pública.

L'església parroquial de Santa Maria va ser construïda entre el 1584 i el 1628 per Jean de Tours i els seus fills amb la intenció de substituir una capella que des del 1575 era al mateix lloc. L'edifici, d'una nau amb capelles laterals, és una barreja d'estils. L'estructura dels murs és renaixentista, però la coberta de la nau i les capelles són de volta ogival gòtica. El 1755, el temple fou allargat per davant amb la construcció d'un tram més de volta i amb la façana barroca. Flanquejada pel campanar, la façana de la capella del Santíssim es va construir a mitjan segle XIX.

L'element més destacat de l'església és el retaule major d'estil barroc, construït entre el 1706 i el 1711 per l'escultor Pau Costa i considerat un dels tres retaules d'aquest estil més importants de Catalunya. L'obra presenta, de manera didàctica i compartimentada, escenes de la vida de la Mare de Déu entre representacions d'altres sants.

Santa Maria Assumpta d’Arenys de Mar forma part de la Xarxa d’Esglésies de Catalonia Sacra.