Notícies

El toc manual de campanes, nou patrimoni immaterial de la humanitat

01/12/2022

La Unesco ha declarat que el característic repic de les campanes s'ha mantingut al llarg dels segles com un llenguatge universal i una part de la identitat col·lectiva dels pobles.

El toc manual de campanes és tota una tradició als pobles arreu de Catalunya i també d'Espanya. Un so que ha contribuït a estructurar la vida local en el pas dels segles.

Aquest dimecres, aquesta tradició ha fet un pas endavant i ha estat proclamada patrimoni immaterial de la humanitat. Ho ha fet el Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco, reunit a Rabat.

El document afegeix que persones de totes les edats, gèneres, procedències i nivells socioeconòmics d'Espanya s'identifiquen amb el so de les campanes, que estan associades a les festes de més de 8.000 municipis.

Davant aquesta fita, l'ambaixador espanyol a la Unesco, José Manuel Rodríguez Uribes, ha agraït a les associacions de campaners de tot Espanya que continuïn conservant aquesta tradició.

Uribes ha afirmat que les associacions "representen un gran llegat històric, que és exemple de memòria, història, tradició i comunicació".

Actualment, el toc manual de campanes té el suport d'associacions de campaners voluntaris, aficionats que actuen de manera solitària i en els sagristans.

El so de les campanes també és un llenguatge universal que uneix pobles, països i continents. També marca "una identitat pròpia", ha afegit Antonio Berenguer en el seu discurs a Rabat.

Com indica la Unesco, el toc manual de campanes s'ha mantingut al llarg dels segles com a part de la identitat col·lectiva de les seves comunitats.

Catalunya no n'és una excepció. A Banyoles, l'ajuntament va declarar el so de les campanes com a bé cultural per protegir-lo de les queixes d'un propietari turístic.

A Cervera, per exemple, existeixen més de trenta campaners. Tot i que els quarts i les hores estan mecanitzats, els voluntaris s'enfilen al campanar de la localitat per tocar les campanes quan hi ha un acte festiu, una alerta d'incendi o un enterrament.

Josep Mas fa prop de 30 anys que toca les campanes i anuncia que el pròxim toc manual de campanes a Cervera es farà per celebrar Santa Bàrbara, patrona dels campaners. Un toc que, segons la tradició, desfeia els núvols que portaven pedra i amenaçaven la collita dels camperols de la zona.

 

Visita de Catalonia Sacra al campanar de Cervera

Precisament aquest diumenge 4 de desembre, festivitat de Santa Bàrbara, Catalonia Sacra organitza una visita al campanar de Cervera, guiada per en Daniel Vilarribias, que concluirà amb un toc de campanes.

Enllaços