Notícies

S'inicien les obres de restauració de l'església de Sant Llorenç de Lleida

17/11/2022

L'actuació en aquesta joia del gòtic tindrà un cost de 975.000 euros i estarà enllestida l'abril de 2023.

Aquesta setmana s'han iniciat les obres de restauració de l'església de Sant Llorenç de Lleida, una de les joies patrimonials de la ciutat i que, entre d'altres, és l'única de Catalunya que conté tres retaules de pedra policromats. L'actuació, segons ha informat el Bisbat de Lleida, se centra a sanejar les voltes i les pedres de les parets que estan en mal estat, així com aïllar de les parets el retaule de Santa Úrsula que, a causa de les humitats, està veient afectada la seva policromia. Una de les actuacions principals que es portaran a terme a Sant Llorenç consisteix a fer un tractament que freni la degradació de les pedres arenoses del temple, que van acusant despreniments. Els efectes de l'incendi provocat a l'interior del temple durant la Guerra Civil també ha tingut efecte en el deteriorament de les voltes.

A banda dels treballs a l'interior de l'edifici, també està previst fer una sèrie d'actuacions més. D'una banda, es refà un tram de l'última fase de l'escalinata de pedra del campanar, que actualment està en perill de ruïna, i que permetrà que quan s'enllesteixin les obres es pugui tornar a pujar al campanar de forma restringida, de manera que Lleida guanyarà un nou mirador sobre la ciutat. També es consolidarà l'estructura del nàrtex, el petit pòrtic que protegeix la porta d'entrada per la plaça de Sant Llorenç, que està desencaixat i amb un cert perill d'ensorrament. Igualment, es faran substitucions de pedres malmeses dels murs exteriors, així com la reconducció de les aigües pluvials de la teulada cap a una canonada, ja que ara llisquen per la façana.

Els arquitectes Carles Puvill i Marta Torras lideren el projecte de restauració, que executa Cyrepse Arquitectónico, una empresa de Castelló especialitzada en restauracions i que a Lleida ja ha treballat en diferents actuacions a la Seu Vella, com la restauració del campanar i, més recentment, de la Porta dels Apòstols.

Les obres, que està previst que estiguin enllestides el 13 d'abril de 2023, es finançaran amb els 975.000 euros procedents del programa «Temps de Gòtic», que subvenciona la Fundació La Caixa en conveni amb el Departament de Cultura. Aquest programa preveu invertir més de 10 milions d'euros en intervencions en 17 monuments gòtics catalans.

Enllaços