Notícies

Restauren les pintures de Vila Arrufat del Santuari de la Salut de Sabadell

12/05/2021

També s'ha millorat la il·luminació de l'àbsis per evitar-ne el deteriorament dels frescos.

Els frescos que Antoni Vila Arrufat va pintar pel Santuari de la Salut de Sabadell tornen a lluir després del procés de restauració. La celebració de l'Aplec d'aquest santuari del Vallès Occidental del dilluns 10 de maig va servir per inaugurar i mostrar les renovades pintures i la nova il·luminació de l'absis en un acte presidit per l'Arquebisbe electe de Sevilla i Administrador Diocesà de Terrassa, Mons. Josep Àngel Saiz Menesses. Els treballs de restauració s'han allargat tres mesos.

Segons l'equip tècnic, dirigit per Aleix Barberà del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, les pintures ja havien patit micro pèrdues per culpa de les sals ambientals que s'havien impregnat a les parets. A més, els operaris també han trobat moltes capes de brutícia i han hagut de retirar una capa de vernís dels anys 90. L'actuació requeria certa urgència pel perill que el deteriorament fos irreversible.

Per evitar que en un futur es pugui reproduir el mateix problema, els restauradors han decidit no aplicar cap protecció damunt els frescos i s'han repassat els nervis daurats, ja que estan fets amb or fals que quan es corroeix, tendeix a ennegrir-se. També s'hi ha instal·lat un sistema d'il·luminació LED per reduir-ne el deteriorament amb el pas del temps.

El pintor sabadellenc Antoni Vila Arrufat (1884-1989) fou l'artífex de la decoració mural i dels vitralls de l'interior del santuari un cop és reconstruir després de la seva destrucció en la Guerra Civil. Aquests treballs es van fer en dues etapes: entre el 1944 i el 1952 les pintures al fresc del presbiteri, volt absidal i absis, i la part alta dels murs de la nau principal i, entre els anys 1958 i 1962, els quatre murals a l'oli de la nau central, tot plegat amb escenes d'art sacre i sobre la història del santuari.

La Patronal de Sabadell

El Santuari de la Mare de Déu de la Salut està situat dalt la serra de Sant Iscle, sobre les restes de l'antiga vil·la romana d'Arraona, dins del terme municipal de Sabadell.

A mitjans del segle XVII, es va trobar una imatge de la Verge prop de la font del torrent de Canyameres. Aquesta marededeu es va començar a venerar a l'ermita de Sant Iscle que ja existia en aquest indret. De mica en mica, la imatge va anar adquirint gran devoció per les guaricions que es deia que portava a terme. Des de l'any 1697, s'hi celebra l'Aplec de la Salut cada segon diumenge de maig, amb actes religiosos i populars. La Mare de Déu de la Salut fou proclamada patrona de Sabadell el 19 d'octubre de 1947 pel papa Pius XII.

 

Victòria Rovira | Diari de Sabadell