Notícies

L’Església catalana realitza 13 projectes dins del programa PO FEDER amb una aportació global de més de 5,8 milions

13/04/2021

La Generalitat hi aporta la meitat del cost i els bisbats l’altre 50% més l’IVA  per millorar la conservació i accessibilitat al Patrimoni Cultural.

Els deu bisbats amb seu a Catalunya estan fent un gran esforç de conservació, millora i accessibilitat del Patrimoni Cultural. Enguany, un seguit de projectes importants d’intervenció en el patrimoni dels bisbats es fa amb el suport del programa PO FEDER de la Generalitat de Catalunya. Només amb actuacions dins d’aquest programa, l’Església catalana realitzarà un total de 13 projectes, amb una aportació global de 5,8 milions més IVA. En el programa PO FEDER, l’administració catalana ha aportat la meitat del cost de les actuacions i els bisbats l’altre 50% més l’IVA del total dels projectes.

El Bisbe de Girona i president de Catalonia Sacra, Mons. Francesc Pardo, considera que  això és  possible gràcies a "la confluència de voluntats" de l'Església i de l'administració per actuar en favor del patrimoni cultural. D'una banda, l'Església, com a titular, treballa per "conservar i obrir" aquest patrimoni i l'administració suma "per ajudar també a la seva conservació". Tot i ser un període difícil pel context de pandèmia, la resposta dels bisbats per seguir actuant en el patrimoni, gràcies al programa PO FEDER "ha estat, una vegada més, i ho dic modestament, exemplar". Des de la Generalitat de Catalunya, el subdirector general del Patrimoni Arquitectònic, Jordi Domeque, ressalta el compromís del Departament de Cultura per actuar en la conservació i restauració del patrimoni però també en "el coneixement i difusió" d'aquest.

Algunes actuacions destacades que els bisbats estan executant actualment, tant dins el programa PO FEDER com fora del programa, són:

• Restauració dels vitralls de la Catedral de Barcelona (Arquebisbat de Barcelona).

• Restauració de l’església del Sagrat Cor de Vistabella, a la Secuita (Arquebisbat de Tarragona).

• Reforma i museïtzació de l’església de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell (Bisbat d’Urgell).

• Tapís 3.0. Projecte de Treball per l’Accessibilitat, Presentació, Informació iSeguretat del museu Tresor de la Catedral de Girona (Bisbat de Girona).

• Rehabilitació de la façana sud i la coberta de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès (Bisbat de Sant Feliu de Llobregat).

• Restauració de l’Orgue de la Catedral de Solsona (Bisbat de Solsona).

• Intervenció i conservació-restauració de les pintures murals de l’absis del Santuari de la Salut (Bisbat de Terrassa).

• Restauració del Retaule Major de la Catedral de Tortosa (Bisbat de Tortosa).

• Recuperació i valorització de l’obra de Sert a la Catedral de Vic (Bisbat de Vic).

Aquestes actuacions es van presentar en la presentació de les activitats 2021 de Catalonia Sacra que es va fer el dimecres 24 de març a la Catedral de Sant Pere de Vic.