Universitat de Lleida

Bisbat de Lleida

Plaça de Víctor Siurana, 1

25003 Lleida

Segrià

973 702 000

pdi@seu.udl.es

www.udl.cat

La de Lleida va ser la primera universitat constituïda a Catalunya, l’any 1300, i actualment ocupa l’antic edifici del Seminari.

Cal remuntar-se fins l’any 1300 per trobar els orígens de la Universitat de Lleida, quan el que aleshores era rei de la Corona catalanoaragonesa, Jaume II el Just, va fundar l’Estudi General de Lleida. Aquesta implementació del món universitari a la ciutat de Lleida va implicar l’arribada d’un important nombre de gent interessada per tot allò vinculat amb la cultura i l’aprenentatge, que de seguida canviaria el devanir de la ciutat convertint-la en un centre d’intercanvi i difusió d’idees. Evidentment, aquest fet també va propiciar un desenvolupament econòmic de la zona, que veia com s’incrementava el seu comerç i manufactures. Aquest esplendor de la ciutat duraria fins a mitjans del segle XVII, quan s’entraria en una decadència provocada, en part, com a conseqüència de les guerres entre Espanya i França, i que duraria fins el regnat de Felip V, qui va abolir tots els centres universitaris del Principat per implantar un nou model d’universitat a Cervera (1717).

El 1991, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de creació de la Universitat de Lleida, que es va ubicar a l’edifici que havia estat l’antic Seminari de Lleida, una construcció d’estil neogòtic, compacte i de gran superfície, amb quatre patis i dos claustres. Entre el 1983 i el 1992 es va rehabilitat gràcies a la intervenció dels arquitectes Miquel Espinet, Antoni Ubach i Ramon Maria Puig.