Seu Vella de Lleida

Bisbat de Lleida

Turó de la Seu Vella

25002 Lleida

Segrià

973 230 653

www.turoseuvella.cat

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Damunt del turó de la Seu Vella de Lleida, com a part d’un magnífic conjunt monumental, s’alça l’imponent edifici amb el mateix nom, l’antiga catedral de la ciutat.

Lleida ja era seu episcopal molt abans de la invasió sarraïna de principis del segle VIII; l’edifici que avui conservem es va començar a bastir l’any 1203 per sobre dels vestigis del que havia estat la catedral paleocristiana i la catedral visigòtica, aleshores convertida en mesquita. El 1149 els comtes Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d’Urgell van conquerir la ciutat musulmana de Larida i es va reconvertir el temple. El primer mestre d’obres que va contractar el capítol de la catedral va ser Pere de Coma, qui va dissenyar una catedral d’estil estrictament romànic, però després de la seva consagració l’any 1278 pel bisbe Guillem de Montcada, les obres van continuar fins ben bé el segle XVI, de manera que l’edifici constitueix una esplèndida combinació del romànic i del gòtic. L’església és de planta basilical de creu llatina amb tres naus i un gran transsepte on s’hi obren cinc absis i on, al centre, s’hi alça el cimbori. Al seu interior combinen els elements romànics, com els grans pilars cruciformes, i els gòtics, com les voltes de creueria, que donen lloc a un espai monumental amb elements decoratius amb una clara voluntat d’embelliment escultòric de tot el conjunt. A la façana, clarament romànica, destaca la porta central que defineix el model de portalada de l’anomenada Escola de Lleida, sense timpà i amb arquivoltes en degradació sumptuosament decorades. En acabar les obres de l’església a finals del segle XIII, la canònica va incrementar les seves dimensions i es va iniciar un període, durant el segle XIV, de grans projectes arquitectònics, engegant la construcció del claustre, el campanar, la façana gòtica i les principals capelles del temple. El claustre, de grans dimensions, és considerat un dels més grans de l’arquitectura gòtica europea. Però el més impressionant és la seva riquesa compositiva, amb unes traceries dels finestrals magnífiques i uns repertori de capitells esplèndids decorats amb motius vegetals, florals i animals. La galeria sud del claustre és especialment interessant ja que els finestrals s’obren a banda i banda, de manera que aquesta ala es converteix en un mirador privilegiat de la ciutat. Durant els segles XIV i XV també es va anar realitzant l’ornamentació dels espais, executant la factura de retaules, altars, vitralls, pintures, etc.

horaris

Hivern (de l'1 d'octubre al 30 d'abril)

De dimarts a divendres de 10.00 a 13.30 h i de 15.00 a 17.30 h.

Dissabtes de 10.00 a  17.30 h.

Diumenges i festius de 10.00 a 15.00 h.

Tancat dilluns no festius, excepte ponts i els dies 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener.

Estiu (De l'1 de maig al 30 de setembre)

De dimarts a dissabte de 10.00 a 19.30 h.

Diumenges i festius de 10.00  a 15.00 h.

Tancat dilluns no festius, excepte ponts.

 

La venda d’entrades i el campanar tancaran mitja hora abans que la resta del monument.

Tarifes

Entrada general

Seu Vella + Castell del Rei: 6,00 €

Castell del Rei: 3,00 €

Entrada reduïda (majors de 65 anys, joves entre 7 i 18 anys, titulars del Carnet Jove, grups de més de 20 persones i personal docent, Carnet TR3SC)

Seu vella + Castell del Rei:  5,00 €

Castell del Rei: 2,00 €

Entrada gratuïta

Menors de 7 anys, Club Súper3, grups d’escolars acompanyats del professorat, discapacitats, aturats, família nombrosa o monoparental, ICOMOS.

Els dies de Festa Major de Lleida (11 de maig i 29 de setembre) i Diada Nacional de catalunya (11 de setembre).

El primer dimarts de cada mes.

Dades Turístiques

Oficina de Turisme de Lleida

Carrer Major, 31 bis

25007 Lleida

T. 973 700 319 / infoturisme@paeria.es / www.turismedelleida.com