Santuari de la Mare de Déu de Montserrat

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Recinte de Montserrat

08199 Monistrol de Montserrat

Bages

938 777 766

ccpastoral@santuari-montserrat.com

www.abadiamontserrat.net

El conjunt el formen dos blocs d'edificis: d'una banda la basílica, amb les dependències monacals; d'una altra els edificis destinats a acollir els pelegrins i visitants

No calen grans presentacions d’aquest conjunt únic a Catalunya, cúmul de valors espirituals, culturals, naturals i nacionals. El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat es troba a la muntanya santa dels catalans - el topònim Montserrat vol dir “muntanya serrada”, tan present en la iconografia montserratina- i la Mare de Déu de Montserrat, coneguda com la “Moreneta”, és la patrona de Catalunya. Aquesta imatge romànica del s. XII és, junt amb l’Escolania, el cor de nois cantors més antic d’Europa, un dels símbols d’aquest lloc tan especial. El Santuari té l’origen històric en l’ermita de Santa Maria que el 888 Guifré el Pilós donà al monestir de Ripoll.

Al 1025, l’abat Oliba hi fundà el nou monestir benedictí, el de Santa Maria de Montserrat. Actualment, la comunitat està formada per 60 monjos.  El primer lloc de visita obligada quan es puja al monestir és la visita a la basílica, que acull el cambril de la Moreneta. La basílica és un gran edifici gòtic i renaixentista, consagrat el 1592 i refet a final del s. XIX. Dins el cambril, el tron de la Mare de Déu de Montserrat és de plata, dissenyat l’any 1947 per l’arquitecte Francesc Folguera.  La imatge de la Moreneta es va trobar l’any 880 dins d’una cova. Un recorregut aproximat d’una hora permet apropar-se a l’indret de la troballa, on hi ha una capella adossada a la roca de finals del s. XVII o principis del s. XVIII.

El recorregut s’escurça força si prenem el funicular de la Santa Cova. Un altre funicular permet pujar fins a l’ermita de Sant Joan, des d’on s’arriba fàcilment als cims més alts del massís, com el de Sant Jeroni; escampats per la muntanya es poden observar les restes d’algunes de les antigues ermites. També és molt recomanable fer l’itinerari del Viacrucis, que transcorre molt a prop del santuari i no presenta cap dificultat.  El Viacrucis monumental actual és obra de Francesc Folguera; l’anterior, obra dels arquitectes Enric Sagnier i Eduard Mercadal, va ser destruït durant la Guerra Civil i només en queda la capella de la Dolorosa, de 1916, de Sagnier.

També cal destacar el Museu del Monestir de Montserrat. Situat en dependències annexes al monestir s’hi pot accedir des de la plaça d’enfront i té una gran selecció d’obres diverses i diferenciades: secció de prehistòria, secció de l’Orient Bíblic, la Pinacoteca i una secció dedicada a representacions pictòriques, gràfiques, medallístiques, etc., de la Mare de Déu de Montserrat.

Bibliografia

    Història de Montserrat, A.M.Albareda

    Les col·leccions de pintura de l'Abadia de Montserrat, J.C.Laplana

    Montserrat mil anys d'art i història, J.C.Laplana

    Montserrat, Guia oficial, Premsa 2001