Santuari de la Mare de Déu de la Bovera

Arquebisbat de Tarragona

Camí del Santuari de la Mare de Déu de la Bovera

25341 Guimerà

Urgell

973 303 045

A 590 metres d’altitud, al terme de Guimerà, s’alça el santuari marià de la Bovera. Tot i que l’església actual és barroca, queden importants vestigis d’un monestir femení de l’ordre del Cister del segle XII

Els seus orígens documentats són de l’edat mitjana, a finals del segle XII, quan Pere de Tàrrega va decidir fundar-hi un monestir i posar-lo sota el cenobi cistercenc de Vallbona de les Monges. Al segle XIII s’abandonà la vida monàstica i el monestir, amb l’església i les dependències monacals, va esdevenir un santuari. Ramon Nicolau, al segle XVIII, el va refer. Entre 1726 i 1730 es construí l’actual església barroca. 

L’església és un edifici barroc, d’una sola nau rectangular, en què les capelles laterals i l’absis no es projecten a l’exterior. A l’absis hi ha el cambril de la Mare de Déu, amb la verge situada dalt d’una alzina i envoltada per columnes de marbre amb capitells corintis. També destaquen les pintures de Josep Minguell de Tàrrega al presbiteri, les quals descriuen el miracle de la verge del santuari. La llegenda, una tradició que es remunta a l’edat mitjana, narra que la marededéu fou trobada miraculosament per un pastor en una alzina i que, en intentar traslladar-la a Guimerà, la imatge retornà al lloc on fou trobada. 

A l’exterior de l’església observem carreus molt ben tallats, alguns dels quals varen ser reaprofitats de la construcció anterior. L’accés a l’interior es realitza a partir d’una porta de caràcter classicista, conformada per pilastres i capitells que suporten un frontó fragmentat. Al costat del temple observem part d’un claustre romànic del segle XII, un dels testimonis materials del que fou el monestir cistercenc de la Bovera. 

Del segle XV, i procedent del Santuari de Santa Maria de la Bovera, es conserva un retaule de Francesc Solives dedicat a la Mare de Déu, el qual forma part de la col·lecció del Museu Episcopal de Vic.

Bibliografia

    El Santuari de la Bovera , Mn.Sanç Capdevila.