Santa Maria de Castellbò (Col·legiata de Santa Maria de Castellbò)

Bisbat d'Urgell

Plaça de l'Església, s/n

25711 Castellbò

Alt Urgell

Antiga col·legiata fundada el 1436.  El temple ha patit nombroses modificacions.  Destaca el treball de forja de la portalada. 

L’església es va començar a construir al segle XIII; les primeres notícies daten de 1233. L’any 1436 el papa Eugeni IV establí una col·legiata amb set canonges dotada, entre d’altres bens, amb les rendes de la suprimida abadia benedictina de Santa Cecília d’Elins. La col·legiata va continuar  com a tal fins l’any 1851. D’aleshores ençà l’església torna a ser parròquia. 

L’església de Santa Maria és un edifici romànic,  de transició al gòtic, d’un segle XIII avançat.  Té una gran nau acabada en una capçalera trilobulada, amb un gran absis principal i dues absidioles en els murs nord i sud. Tots ells tenen planta semicircular i van ser construïts en època romànica .

Els seus paraments externs, elevats i massissos, donen al conjunt una aparença de fortalesa, es creu que podria haver fet aquesta funció ocasionalment després del desmantellament del castell l’any 1513.  Destaca la façana de ponent. La porta, d’arcs apuntats en gradació, està emmarcada per  dues columnes, que sostenen unes arquivoltes. Els seus capitells estan esculpits amb motius vegetals estilitzats.   Tot i ser  de finals del segle XIV o principis del segle XV, guarda una  ferramenta d’ornamentació de tradició romànica. Sobre la porta hi ha un fris recte amb boles i dos caps humans  i més amunt un ull de bou ornat al seu voltant amb mitges boles.  Corona la façana un  campanar d’espadanya de planta rectangular que té al capdamunt un de més  petit d’espadanya de dos pisos d’arcs. 

En 1955 es va produir la darrera restauració, dotant l’interior d’un aspecte neomodernista.