Oratori dels Dolors

Bisbat de Lleida

Carrer Cavallers, 26

25002 Lleida

Segrià

L’oratori dels Dolors constitueix un edifici de factura sòbria construït gràcies a l’impuls de la congregació dels Dolors de Lleida, fundada l’any 1717.

La congregació dels Dolors de Lleida va ser fundada l’any 1717 i de seguida va sorgir la necessitat de posseir una capella que permetés portar a terme les seves funcions. Fins aleshores, però, la congregació no comptava amb cap seu fixa i, per tant, desenvolupava la seva activitat a diverses esglésies de la ciutat, com ara la capella de l’antic Hospital de Santa Maria o el convent de Roser.

La construcció del nou Oratori es va iniciar l’any 1724 amb la idea d’hostatjar en un mateix lloc l’Oratori i la Casa de la Germanor. La façana, igualment que la resta de l’edifici, és força sòbria i està realitzada amb dos materials que diferencien dos cossos: el primer cos és construït amb pedra sorrenca i el segon cos és de maó vist.

A l’interior, la capella està formada per una sola nau coberta amb volta de canó travada amb estreps figurats en forma de petxines, el els quals s’hi van obrir quatre nínxols per habilitar quatre capelletes laterals dedicades a la Soledat, al Sant Crucifix, a la Verge del Carme i a Sant Jordi. El presbiteri està rematat per un cambril amb la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, obra de l’escultor Josep Companyà, copiada de la imatge original del segle XVIII que es va perdre, juntament amb tota la imatgeria del temple, en un incendi l’any 1936.