Oratori de la Sang de Lleida

Bisbat de Lleida

Carrer Sant Antoni, 50

25002 Lleida

Segrià

973 272 351

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Amb orígens al segle XIII, l’Oratori de la Sang conserva una interessant portada renaixentista del segle XVI i conté obres de devoció popular que encapçalen els passos de Setmana Santa

L’Oratori de la Sang de Lleida rep el seu nom gràcies a la congregació de la Puríssima Sang del Nostre Senyor de Jesús de la mateixa ciutat. Aquest orde, mendicant hospitaler, es va establir a Lleida a finals del segle XIII. Inicialment es trobava a la capella de l’antic Hospital de Santa Maria, però l’any 1803 va adquirir el temple dels antonians –l’església del convent dels hospitalers de Sant Antoni de Vienne, que aleshores va passar a ser el que actualment s’anomena Oratori de la Sang– després d’haver-se traslladat un temps a l’església de Sant Llorenç.

L’any 1876 aquesta nova seu es va transformar canviant-ne totalment l’aspecte. Es va enderrocar l’edifici, que es trobava mot malmès, i se n’erigí un de nova planta que només conserva l’antiga portalada renaixentista del segle XVI, d’estil plateresc. L’arquitecte de la reforma va ser Celestí Company i les obres van ser executades per Ramon Serratosa. L’interior, de planta basilical, presenta un sostre enteixinat amb formes geomètriques força interessants.

La portalada està construïda per dos cossos, al més baix dels quals destaca l’obertura en arc de mig punt entre dues pilastres adossades que sostenen un entaulament que integra tres fornícules, avui buides. Tot plegat decorat amb motius grotescos, típics d’aquest estil arquitectònic que fusiona elements mudèjars i del gòtic flamíger.

L’Oratori de la Sang és la capella des d’on surten els passos de Setmana Santa i conté obres rellevants i de gran pietat popular.