Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles

Bisbat d'Urgell

Carre Església-anserall, 21

25798 Anserall ( Valls de Valira )

Alt Urgell

973 361 070 / 639 060 898

Abadia benedictina. Actualment es conserva només la capçalera de l’església abacial.  Crida l’atenció la seva orientació cap a l’oest, únic cas a  Catalunya.

Es creu que en el segle VI van arribar a aquest indret  les relíquies de Sant Serni; això motivà la construcció d’un monestir visigòtic.  L’any 799 el bisbe de la Seu va reorganitzar el monestir sota l’ordre benedictina; al segle XI arribà al moment de màxima pujança la qual cosa permeté al cenobi de construir una nova església, romànica, que va ser solemnement consagrada l’any 1040.  El cenobi es mantingué fins el segle XIII però a partir del XIV entrà en una forta decadència.  El 1592 l’abadia fou secularitzada pel papa Climent VIII.    Poc a poc l’edifici es va anar deteriorant i les dependències enfonsant. L’església romangué en  estat ruïnós  durant dos segles, fins que l’any 1971 s’inicià restauració.

L’església era de planta basilical, de tres naus; la nau central estava coberta amb volta de canó, mentre que les laterals tenien volta de quart de cercle.  De la nau central no en queden pràcticament vestigis ni tampoc del claustre, només  resta la capçalera.  Aquesta presenta la particularitat d’estar orientada a l’oest i no a l’est, és l’únic cas a tota Catalunya. És curiosa  la disposició absidal, de tres absis en creu disposats  entorn d’un absis major el qual internament encara té unes altres absidioles buidades en el gruix del seu mur.  Entre l’absis principal i el braç nord del transsepte s’alça una torre circular, que feia de campanar.

Del claustre només es conserven alguns capitells disseminats en alguns museus d’Amèrica del Nord i Barcelona (Museu Nacional d’Art de Catalunya)

El frontal de l’altar, de finals del segle XII o principis del  segle XIII,  es conserva en el Museu Nacional d’Art de Catalunya.