Monestir de Sant Pere de Graudescales

Bisbat de Solsona

Camí Aigua d'Ora, s/n

25286 Navès

Solsonès

973 482 553

ajuntament@naves.cat

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

A la falda dels cingles de la serra de Busa, al municipi de Navès, s'alça en mig de plena natura el monestir de Sant Pere de Graudescales, del que només en conservem l'església, construcció romànica de cavall dels s. XI-XII

Sembla ser que la comunitat de Sant Pere de Graudescales va ser fundada al 913 pel prevere Magnulf. La intenció era ubicar en aquell territori un monestir que seguis l’ordre benedictina, però la iniciativa sembla que no degué tenir gaire èxit, ja que al 960 es reclamava una abat per l’indret, moment en que fou nomenat Graudescales Belló. L’edifici actual dataria de cavall entre els s. XI i XII, moment en que es va refer les dependències auxiliars, recolzades per una donació. Al s. XIII, però, la vida del monestir era més d’una canònica que la d’un cenobi.

Al s. XVI només era parròquia, i més endavant va ser abandonat i l’edifici caigué a la ruïna. A la segona meitat del s. XX l’indret fou excavat i restaurat, aquesta intervenció donà el seu aspecte actual a l’església. L’església és de planta de creu llatina, amb una sola nau, transsepte i capçada amb un absis central i dues absidioles laterals. Tot l’edifici està cobert amb volta de canó i a la zona del transsepte s’hi aixeca un cimbori vuitavat des de l’exterior, i culminat amb cúpula traspassada amb petxines des de l’interior.  Hi ha tres ingressos, un a cada banda del transsepte, i un als peus, que marca l’accés principal. Sobre aquest, hi ha una finestra cruciforme. La decoració exterior dels absis insisteix en les formes llombardes tradicionals de l’arquitectura romànica, arcuacions cegues i lesenes.