Monestir de Sant Pere de Besalú

Bisbat de Girona

Plaça del Part de Sant Pere, s/n

17850 Besalú

Garrotxa

972 590 225

L’església romànica de Sant Pere de Besalú, consagrada el 1003, és l’únic testimoni d’un antic monestir que va adquirir gran volada durant els segles XII i XIII.

Aquesta església és l’edifici que es conserva de l’antic monestir de Sant Pere de Besalú, fundat l’any 977 pel comte bisbe Miró Bonfill, qui el va posar, a més, sota el patrocini directe de la Santa Seu. També li va atorgar diverses possessions i privilegis i el va dotar amb important relíquies: les de Sant Prim i Sant Felicià d’Agen, les quals de seguida van generar gran devoció.

L’església es va consagrar l’any 1003, de la mà del comte de Besalú Bernat Tallaferro, sota el mandat del qual el comtat de Besalú va assolir la seva màxima esplendor i influència, i va arribar a ser seu episcopal. Durant els segles XII i XIII l’abadia va prosperar notablement i va arribar a la seva major expansió, coincidint primer amb l’annexió dels comtats de Besalú i Barcelona (1111), i després amb el govern de Ramon Berenguer III, que va incrementar encara més el patrimoni del monestir. L’època de prosperitat es va allargar ben bé fins al segle XV, però aleshores va començar el declivi, amb alts i baixos, fins a extingir-se la seva influència.

Del que va ser aquest important monestir, avui tant sols en resta l’església romànica, de planta basilical de tres naus i amb un gran absis semicircular amb deambulatori. És interessant observar les capitells de les columnes que formen la girola, que presenten unes decoracions vegetals i figurades com ara Daniel amb els lleons, Herodes aconsellat pel diable o la Matança dels Sants Innocents. A la façana, senzilla, destaquen les figures de dos lleons que flanquegen el finestral de la part superior.