Monestir de Sant Llorenç prop Bagà

Bisbat de Solsona

Carretera a Bagà, 33

08694 Guardiola de Berguedà

Berguedà

www.dinapat.com (dinamització de patrimoni)

Del monestir de Sant Llorenç prop Bagà l’únic vestigi que en resta és una església romànica que evidencia diferents modificacions, les quals ens permeten llegir l’evolució de la construcció al llarg de la història

El monestir es troba documentat per primera vegada al 898, moment en què es produeix una donació de terres. Gràcies a diferents donacions, en mans de comtes i senyors feudals, el monestir gaudí de gran prosperitat fins el segle XII, moment en què, degut a la manca de donacions i a l’apropiació de les terres i de béns, caigué en una decadència continuada. Aquesta situació durà fins el 1614, quan s’esdevingué el seu total abandó. El conjunt, víctima de diferents guerres i inclemències meteorològiques, fou restaurat a la dècada dels vuitanta del segle XX. 

Del monestir de Sant Llorenç es manté l’església romànica, del segle XI-XII. És un temple d’estructura complexa degut als dos nivells que el conformen i a les diferents modificacions experimentades al llarg dels segles, des del segle X al segle XX. En el primer nivell trobem una església de tres naus, cada una d’elles cobertes amb diferents tipus de volta: la central lleugerament apuntada, la del sud amb volta de mig punt i la del nord amb volta d’aresta. Hi manquen els corresponents absis, els quals possiblement s’esfondraren en el terratrèmol de 1428, moment en què també pogué haver desaparegut algun tram de les naus. Sota l’església superior es conserva un temple de datació anterior, la suposada cripta, el qual ocupa la mateixa superfície. En aquest cas la nau central és coberta amb volta d’aresta, mentre que les laterals amb volta de canó. Les naus es comuniquen per mitjà de diversos arcs oberts en els murs de separació, molt gruixuts, que serveixen de suport a l’església superior.

La complexitat de l’estructura de l’edifici es correspon amb l’aspecte exterior, un edifici desigual en què hi destaquen uns contraforts adherits en època moderna així com un campanar de torre massís. En el conjunt de l’església es conserva un peu d’altar i uns relleus preromànics a les finestres de llevant. A la planta inferior, hi trobem els únics testimonis materials dels murs de l’edifici romànic.