Monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers

Bisbat de Solsona

A 1 km del nucli de Cellers (Torà)

25751 Torà

Segarra

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Aquest monestir benedictí va ser construït en diferents fases a partir del segle XI. L'església, un edifici romànic singular, sense cos i amb tres absis, guarda  una cripta elevada, amb columnes decorades i capitells esculpits. 

La comunitat de Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers es troba documentada per primera vegada en una donació de 1038, tot i que la construcció del monacat podria ser anterior. La tradició explica que les relíquies dels Sants van ser traslladades a Cellers, des de Calahorra, buscant un emplaçament més segur i fugint de les invasions àrabs. S’ha suggerit que el topònim de Cellers indiqués la construcció de cel·les eremítiques al voltant del santuari, però no és un fet documentat. El cenobi depenia ja al 1071 de Sant Serní de Tavèrnoles, i és possible que aquesta unió propiciés l’aplicació del la regla benedictina a Cellers. Hi ha mostres d’un intens treball constructiu en aquesta època, reformes que s’allarguen fins al segle XIV, moment en que la comunitat entra en crisis i queda deshabitada. Com a conseqüència d’aquest despoblament, les relíquies dels sants foren traslladades a Sant Miquel de Cardona, i al segle XVI les rendes del monestir queden incorporades a la canònica solsonenca. Durant la Guerra dels Segadors patí desperfectes que impulsaren remodelacions. Mostra d’aquestes són les inscripcions a la pedra i a la forja en diferents punts de l’edifici. Avui conservem un conjunt de base romànica que ha patit afegitons i acoblaments de dependències en èpoques modernes.

La part del conjunt més antiga i millor conservada és l’església. La planta del temple és molt senzilla, té la base quadrada i està capçada per tres abis, col·locats en forma de creu i amb coberta de quart d’esfera. L’absis central, emmarcat per dues absidioles inscrites al mur,  dóna accés a una cripta semi-soterrada. Aquesta cripta té tres naus i es sosté per 12 columnes decorades amb capitells, amb unes decoracions molt particulars, que donen pas a una coberta amb volta d’aresta. A l’espai superior, el quadrat que es genera del creuament dels 3 absis, està cobert amb una cúpula traspassada amb petxines.