Església vella de Sant Miquel d'Espluga de Francolí

Arquebisbat de Tarragona

Plaça de l' Església 15

43440 Espluga de Francolí

Conca de Barberà

977 870 237 / 672 066 851

smiquel.esplugafrancoli@arqtgn.cat

http://www.parroquiasantmiquel.blogspot.com

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Al bell mig del casc antic s’alça l’església de Sant Miquel, construïda amb un estil gòtic primerenc a cavall entre el segle XIII i el segle XIV 

Tot i que hi hagué una primera església romànica, documentada des de l’any 1152, l’edifici actual, un molt bon exemple de la transició del romànic al gòtic, fou construït entre 1297 i 1324. La seva consagració va tenir lloc al 1365. Amb el temps el temple quedà petit. Per aquest motiu al segle XIX es construí al seu davant l’església nova de Sant Miquel, d’estil neoclàssic. 

L’edifici consta d’una nau única amb tres trams pràcticament quadrats coberts amb volta de creueria. La planta és culminada per una capçalera poligonal amb capelles disposades al seu entorn. A l’altar major s’hi ubica una imatge de Sant Miquel del segle XVIII-XIX i una verge romànica.

L’aspecte massís de l’exterior respon a la constitució dels murs, fets amb carreus llisos de mitjanes dimensions. Aquest aspecte, mostra d’una clara influència de l’estil arquitectònic templer, s’adverteix principalment a la façana principal, en la qual s’alça un campanar de torre. A la mateixa façana trobem la portalada principal, d’arc ogival, amb columnes als brancals que suporten les arquivoltes i un guardapols motllurat sobre les mènsules. Els capitells, molt desgastats, encara evidencien la seva figuració. Al sud hi ha la façana que dóna a la plaça, l’antic cementiri, on trobem una porta amb arc de mig punt adovellat sobre la qual s’alça un porxo d’arc rebaixat. L’any 1983 l’edifici acollí les despulles dels Reis de la Corona d’Aragó enterrats a Poblet, adquirides en la profanació del monestir.