Església parroquial de Santa Maria de Vilalleons

Bisbat de Vic

Carrer Major, 12

08504 Sant Julià de Vilatorta

Osona

938 122 448

Situada al nucli de Vilalleons, dins el municipi de St. Julià de Vilatorta, l'església de Sta. Maria ja consta com a parròquia l'any 1007. Dins les llistes parroquials del bisbat de Vic de 1025 i 1050 hi està inscrita amb el nom de "Villa Leonis".

L’església primitiva va ser substituïda per la romànica, que, amb poques modificacions, ha arribat fins a l’actualitat. És possible que aquest edifici es consagrés el 1083 pel Bisbe de Vic, Berenguer Sunifred de Lluçà, però l’acta que es conserva presenta tantes incongruències i anacronismes que cal pensar que es tracta d’un document fals.

Santa Maria de Vilalleons és un edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó, reforçada per dos arcs torals i capçada per un absis semicircular. Aquest està decorat exteriorment amb un fris d’arcuacions i finestres segues, entre lesenes, i un altre fris de dents de serra, situat sota la barbacana de lloses de pedra.

El cantó de ponent va ser alterat, poc després de la construcció de l’església, amb l’erecció d’un cos d’edifici que allargava la nau i construïa un campanar de torre, perfectament diferenciat exteriorment dels murs de la nau original. La portalada romànica, al mateix mur oest, va substituir ja al s.XII al portal original, obert al mur sud. Durant el s.XIII es va afegir un atri a l’edifici romànic que, amb tota seguretat, va provocar la destrucció d’aquesta portalada, de la qual encara en queden restes d’arquivoltes que van ser aprofitades posteriorment com a ressalt de la rosassa.

El 1530 es van construir dues capelles de característiques gòtiques, que possiblement substituïen les dues absidioles de l’edifici romànic dedicades a St. Salvador i a St. Miquel. A finals del mateix s.XVI es va construir damunt de l’absis un comunidor de planta quadrada i de dos pisos d’alçada, el qual dóna una silueta característica a l’església.