Església parroquial de Santa Maria de Siurana

Arquebisbat de Tarragona

Carrer Major

43360 Cornudella de Montsant (Siurana)

Priorat

977 821 056

L’església parroquial de Santa Maria de Siurana és un notable edifici romànic, molt ben conservat, situat a Cornudella de Montsant. El temple acull la Mare de Déu de l’Aigua, molt venerada en els territoris pròxims a la parròquia.

Va ser fundada després de l’arribada de les tropes de Ramon Berenguer IV al 1154, data en què tenim la primera referència de la parròquia. Posteriorment aquest primer edifici va ser totalment refet. Per aquest motiu el temple actual és una construcció romànica pròpia del segle XIII. 

Es tracta d’una església d’una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i acabada amb un absis semicircular. A la capçalera s’hi ubiquen absidioles semicirculars que, obertes a manera de nínxols, no es projecten a l’exterior. A l’interior del temple, al presbiteri, trobem un retaule barroc. També s’hi ubica un cambril rococó amb la imatge de la Mare de Déu de l’Aigua.

A l’exterior l’element més destacat és la porta principal, a la façana nord, on trobem el conjunt escultòric més interessant. La portalada es constitueix amb tres arquivoltes suportades per tres parelles de columnes amb capitells esculpits amb motius vegetals i figurats. També hi trobem un guardapols ornamentat amb ziga-zagues i un timpà central en el qual es representa la crucifixió de crist flanquejada per un grup d’apòstols, un tema iconogràfic molt poc freqüent en els timpans catalans. De l’exterior també cal destacar la presència de diferents finestres d’esqueixada simple, com veiem a les absidioles, així com un campanar de base quadrada i una coberta de forma piramidal. Tocant a l’absis hi ha un sarcòfag monolític de pedra de datació incerta, popularment anomenat la Tomba de la Reina Mora, el qual descansa sobre tres grans mènsules. 

La imatge de la Mare de Déu de l’Aigua és una reproducció de l’antiga talla romànica robada. El seu nom fa referència a la importància que tenia el santuari en les oracions dels pobles de la regió demanant l’abundància de pluja i les bones collites. La llegenda diu que la imatge fou donada pel mateix Ramon Berenguer IV, qui la portava en tota batalla de la reconquesta. En fundar l’església el comte en féu la donació i la verge passà a ser la patrona de la població.