Església parroquial de Santa Maria de Rubió

Bisbat de Vic

Carretera BV-1037, 4

08719 Rubió

Anoia

Ja a mitjans del s. XI tenim documentada, on avui s’aixeca la imponent església de Santa Maria de Rubió, un petita església d’estil romànic. L’actual edifici és un exemple del gòtic de la primera època, un estil urbà que a l’Anoia es fa rural

El temple, edificat al darrer quart del s. XIII, és d’una sola nau rectangular amb voltes de creueria. Exteriorment té aspecte de fortalesa gràcies en part als merlets construïts posteriorment sobre els contraforts i també al campanar massís i quadrat situat a l’angle sud-oest, al qual s’hi accedeix mitjançant uns escala de cargol.

L’església té dues portades romàniques, elements arquitectònics que segurament s’aprofitaren de l’antiga església del s. XII. La del sud, senzilla i adovellada, i la principal, a la cara nord, decorada amb dues columnes per banda i coronada per unes arquivoltes motllurades que arranquen d’uns capitells de talla elegant i ben proporcionats, de temes vegetals.

Per dins, el mur és llis i propi de les naus úniques, configurant un espai volumètric que tendeix a les formes cúbiques. Encara que hi foren obertes algunes capelles, no té presbiteri ni volta ogival. 

L’altar major està presidit per un gran retaule gòtic pintat pel Mestre de Rubió a la segona meitat del s. XIV.  Dedicat a la Verge, al retaule hi ha representades set escenes de goigs i set escenes de dolor. L’obra, pintada al tremp sobre fusta, consta de tres cossos verticals subdividits en tres pisos als laterals i dos al cos central. Entre el cos central i els laterals i entre aquests i el guardapols hi ha quatre muntants rematats per pinacles. El bancal original, a la part inferior del retaule, es conserva al Museu Episcopal de Vic. La predel·la que hi ha actualment és una reproducció feta posteriorment per l’escultor Emili Colom, el qual va incorporar alguns personatges que representen diversos tècnics que es van ocupar de la darrera  restauració del recinte el 1989, que no apareixen evidentment a l’original que es conserva a Vic.