Església parroquial de Santa Maria de la Geltrú

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de l'Assumpció, 1

08800 Vilanova i la Geltrú

Garraf

938 930 585

santamaria793@bisbatsantfeliu.cat

Dins de l'església parroquial d'estil neoclàssic, amb decoració senzilla, hi ha un impressionant retaule de fusta policromada del 1643, segurament obra del taller de Tramulles

L’església de la Geltrú, que marca el centre emblemàtic del barri, està documentada des de 1143, però l’edifici actual data de començaments del s. XVIII dins d’un estil neoclàssic força senzill. 

La façana ostenta una decoració força austera. Sobre la porta arquitravada rematada per un timpà triangular hi ha la fornícula que alberga la imatge de la Verge. A la part superior hi ha el rosetó amb vitralls de finals del s. XIX. A un lateral de la façana hi ha adossat el campanar, de base quadrada i tres pisos, que està rematat per un tambor hexagonal on hi ha instal·lat el cloquer. Per sobre hi ha l’espai de la campana, també de perfil hexagonal amb sis obertures, seguin un perfil molt característic ja des de època barroca. A l’interior de la nau s’hi conserva un dels grans tresors de la vila: el retaule barroc de 1643 atribuït al taller de Tramulles i dedicat a l’Assumpció de Maria.

Bibliografia

    El retaule Major de la Geltrú, Núria Nogué Almirall,1991