Església parroquial de Santa Eugènia de Berga

Bisbat de Vic

Plaça Nova, 1

08507 Sant Eugènia de Berga

Osona

938 856 204

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'església de Santa Eugènia de Berga va ser consagrada per segona vegada el 1050 pel Bisbe Oliba, i més tard, per tercera vegada, el 1173. Cada una de les consagracions coincideix amb transformacions que afectaren l'estructura de l'edifici.

Les funcions parroquials de l’església de Santa Eugènia de Berga ja s’esmenten el 973, però no apareix amb el seu nom complet fins el 1058. L’església no estava només dedicada a Santa Eugènia, també ho era a Santa Cecília (974) i a Sant Jaume (1173). És una església de planta de creu llatina, amb una nau única, coberta amb volta de canó i transsepte, on s’hi obren tres absis semicirculars, amb una cúpula sobre trompes al creuer. Exteriorment la cúpula forma un cimbori de planta octogonal, sobre el qual s’aixeca un gran campanar de torre de tres nivells amb finestres d’arc de mig punt el primer cos, germinades el segon i triforades el tercer. La decoració del cimbori consisteix en un fris continu d’arqueries cegues i bandes de dents de serra. Aquesta decoració és la mateixa que apareix en les façanes laterals, però en aquest cas, és producte d’una restauració posterior.

L’element arquitectònic més significatiu és la portada principal, oberta al costat de ponent de l’església, fruit de les transformacions del segle XII. L’obertura en arc de mig punt, sense llinda ni timpà, presenta cinc arquivoltes decorades amb baixos relleus d’iconografia vegetal, que s’estén també a les impostes. Quatre columnes adossades sostenen tot el conjunt. Malgrat no se li coneix cap atribució definitiva, la portalada de Santa Eugènia de Berga ha estat relacionada amb l’obrador de Ripoll per la seva estructura, malgrat la seva decoració escultòrica és més pròpia de l’obrador de Vic.