Església parroquial de Sant Sadurní d'Osormort

Bisbat de Vic

BV-5201

08504 Sant Sadurní d'Osormort

Osona

938 849 163

Documentada des de l’any 937, la llavors anomenada església de Sant Sadurní de Planeses va ser sufragània del Monestir de Sant Llorenç  del Munt  fins el 1030, quan va recuperar la seva funció parroquial.

L’edifici actual, del final del s. XI, és una església de nau única capçada a l’est per un absis semicircular, decorat amb una sèrie d’arcuacions cegues i bandes llombardes i centrat per una finestra doble esqueixada. Tan l’absis com la nau són coberts per una teulada feta amb lloses de pedra.

A l’oest, i recolzat sobre la volta de la nau, s’aixeca el campanar de torre de planta quadrada. Enderrocat parcialment pels terratrèmols del s. XV, la torre va ser ràpidament refeta, perdent molts dels seus elements originals. Actualment està decorat amb tres nivells de finestres, algunes aparedades i altres modificades.

A l’interior, la nau, coberta amb volta de canó, és il·luminada amb dues finestres de doble esqueixada situades al costat sud, a més de la que hi ha a l’absis. Conserva, al costat nord, una de les capelles laterals gòtiques.

L’absis era decorat amb interessantíssimes pintures murals, descobertes l’any 1915 i que actualment es conserven al Museu Episcopal de Vic.