Església parroquial de Sant Nicolau de Malgrat de Mar

Bisbat de Girona

Plaça de l'Església

08380 Malgrat de Mar

Maresme

93 761 01 85

parroquia.malgrat@gmail.com

La població de Malgrat nasqué al s. XIV sota el nom de Vilanova de Palafolls. Dos-cents anys més tard, al s. XVI, s’independitzarà de la parròquia de Sant Genís de Palafolls i, al 1559, iniciarà la construcció d’una nova església.

El nou temple s’aixecà sobre l’antiga capella de Sant Antoni Abat, mantenint aquest sant com a patró i afegint-hi a Sant Nicolau de Bari. Aquesta construcció va durar poc més de dos segles ja que al 1761, i per motius estructurals, es col•locà la primera pedra de l’actual església parroquial de Malgrat, dedicada a Sant Nicolau de Bari, actual patró de la parròquia. La majoria de documents que parlen de la construcció de l’església estan relacionats amb el nom d’Agustí Gibert Xurrich. Malgrat era aleshores un poble petit, i sorprèn que s’hi pogués construir un edifici tan monumental (se l’anomena popularment “la catedral de la costa” degut a les seves dimensions). No hauria estat així sense la participació d’aquest personatge, un adinerat i conegut home de negocis nascut a Malgrat i que vivia a Barcelona, el qual va fer importants donacions econòmiques per a la construcció del temple.

L’actual església parroquial de Sant Nicolau de Malgrat de Mar és un edifici d’una sola nau, amb un pas entre les capelles laterals i amb escassa decoració interior. La façana neoclàssica té coronament ondulat i una portalada de línies clàssiques amb una fornícula abarrocada on hi ha la imatge de Sant Nicolau de Bari i una rosassa que il•lumina l’interior de la nau. La portalada i la part central són fetes en peces de marbre de color blanc i gris. A l’esquerra de la façana hi ha el massís campanar de torre, vuitavat, alçat també el s. XVIII però que resta inacabat. De l’antiga església només se’n conserva un tros de mur, localitzat a la façana del carrer del Carme. Es tracta de la paret d’una antiga capella dedicada al Sant Crist que es va aprofitar com a mur de la nova església. Una pedra amb una inscripció recorda el moment de la benedicció d’aquesta capella.