Església parroquial de Sant Joan Baptista de Vinaixa

Arquebisbat de Tarragona

Carrer Major, 8

25440 Vinaixa

Garrigues

973 175 722

Al municipi de Vinaixa, a Les Garrigues, s’erigeix l’església parroquial dedicada a Sant Joan Baptista, un edifici romànic en què hi destaca una bonica portalada  

L’església parroquial de Sant Joan Baptista de Vinaixa fou construïda entre els segles XIII i XIV. Es tracta d’un petit edifici romànic amb planta rectangular d’una sola nau, a l’extrem de la qual s’hi ubica un absis semicircular. L’espai es tanca amb una coberta amb volta apuntada reforçada amb arcs torals. 

A l’exterior de l’edifici observem una austeritat ornamental, fet que permet veure la simplicitat estructural de l’edifici, mancat de contraforts. La decoració es concentra a la façana principal, a partir de la qual s’accedeix a l’església. De la façana, acabada amb un campanar d’espadanya, la portalada n’és, sens dubte, l’element més notable. Es tracta d’una portalada d’arc de mig punt amb columnes de fustos llisos als brancals, que suporten les arquivoltes. Els capitells estan decorats amb diferent motius ornamentals inserits en una xarxa romboïdal. En els cimacis, les arquivoltes i el guardapols la decoració es constitueix bàsicament a partir de formes geomètriques. 

Entre els diferents elements que conformen l’església cal destacar el conjunt de pintures romàniques que en ella s’alberguen, datades de l’època de construcció de l’església.