Església parroquial de Sant Jaume d'Ulldemolins

Arquebisbat de Tarragona

Pla de l’Església, s/n

43363 Ulldemolins

Priorat

977 561 639

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Obra de l’arquitecte Mn.Jaume Amigó, és una de les construccions més completes del renaixement català. Pel seu emplaçament i volums, destaca de manera magnificent sobre el poble d’Ulldemolins

Va ser construïda sota la direcció de Pere Blai entre els anys 1584 i 1590, seguint un projecte de Jaume Amigó. Posteriorment s’hi feren diverses intervencions. Així, al 1595 s’hi posà el rellotge i al 1612 s’hi afegí el campanar. També patí les conseqüències de la guerra civil, amb la pèrdua de diferents elements com ara l’altar major, d’Adriano Pellegrino. 

Es tracta d’una església de nau única rectangular. En ella hi queden inscrites les capelles laterals i les sagristies. La nau es divideix en dos nivell en alçada. Del pis superior, on s’ubiquen les tribunes, arrenquen les llunetes i la volta major. Els arcs formers, que segueixen l’eix longitudinal del temple, són apuntats. La resta són arcs de mig punt. 

A l’exterior observem un perfil completament compacte i harmònic, en què s’entreveu tímidament la organització i la distribució interior. En ell destaquen la façana principal i el campanar. La façana principal, clarament renaixentista, està organitzada de tal manera que les seves parts responen a la distribució interior del temple. Està feta amb carreus rectangulars i té una certa tendència a la verticalitat. El campanar s’estructura en cinc nivells, el primer dels quals és de pedra mentre que els restants estan fets amb totxo massís. Els diferents nivells que el conformen són de planta quadrada, octogonal i circular. L’estructura del campanar respon a models italians així com a trets característics de Jaume Amigó. Un aspecte exterior que, en conjunt, podem adscriure a la denominada Escola del Camp de Tarragona. 

A l’interior de l’església s’hi ubica un orgue original de 1630. Tot i que fou reconstruït després de la Guerra Civil, degut a la seva antiguitat, és el tercer en importància a Catalunya.

Bibliografia

    L'Església de Sant Jaume d'Ulldemolins , Marià Carbonell.