Església Maria de l'Assumpció de les Avellanes

Bisbat d'Urgell

Carrer Baixada de l'església, 3

25612 Les Avellanes (Os de Balaguer)

Noguera

973 454 004

ajuntament@avellanes.ddl.net

www.bisbaturgell.org

Església romànica molt modificada al llarg del temps.  El seu interior alberga la talla gòtica de la Mare de Déu del Remei.

L’església és d’origen romànic. Possiblement el temple actual va ser  construït en diverses fases al llarg dels s. XI,XII,, XIII i XVIII.  Antigament depenia del monestir de Santa Maria de Bellpuig de Les Avellanes.

El temple és de nau única amb una volta lleugerament apuntada. Té un absis semicircular a l’extrem est amb  una capella gòtica a cada costat.  Posteriorment es van afegir quatre capelles barroques, dos a cada costat i a continuació de les gòtiques.  En una altra fase es construí la sagristia, es perllongà la nau central i es construí el cor elevat a l’extrem de ponent de la nau de l’església.  A la capella gòtica meridional del temple es troba la talla gòtica de la Mare de Déu del Remei, en pedra policromada. Destaca , també, un capitell tardoromà. 

Al  s. XVIII s’obrí  una portalada a la façana oest; a través del cancell s’entra de forma axial a la nau de l’església. A la clau de la portalada d’accés es llegeix “any 1738”. A l’antic cementiri, contigu a la façana nord l’església, es conserva una estela funerària possiblement de l’època romana.