Església Major de Santa Anna de Barcelona

Arquebisbat de Barcelona

Carrer Santa Anna, 29

08002 Barcelona

Barcelonès

933 013 576

santaanna182@arqbcn.org

La parròquia de Santa Anna està situada al bell mig del centre de Barcelona, on l'antiga canònica de Santa Anna tenia les dependències monacals. Iniciada a finals del s. XII conserva en el seu interior vestigis romànics i un claustre gòtic molt interessant.

En un intent de introduir-se a la península els monjos de l’ordre del Sant Sepulcre de Jerusalem van arribar a Barcelona a mitjans del s. XII. Poc després del seu establiment van fundar un monestir, avui en part destruït, però del qual se’n conserven el claustre, la sala capitular i l’església, elements que actualment conformen l’església major de Santa Anna, edificada entorn del 1177.

Al bell mig del barri gòtic de la ciutat, el nucli de la construcció encara presenta evidències del s. XII, que veiem sobretot en la zona de la capçalera i del creuer. En el seu moment original el creuer ostentava una magnífica cúpula destruïda al s. XX per culpa d’un incendi. L’element va ser restaurat amb un tambor d’estructura de maó encara visible en l’actualitat. L’èxit de l’ordre i la promoció de nobles catalans va fer que aquest convent s’expandís sobretot durant els s. XIII i XIV, fent que nombrosos cenobis catalans passessin a dependre d’aquesta casa. Fins que a finals del XV l’ordre del Sant Sepulcre va unir-se a l’ordre de l’Hospital. 

Com a resultat d’aquestes promocions l’església i les seves dependències van gaudir de diferents fases d’ampliació, que donen una estètica a cavall entre el romànic i el gòtic. La planta, en forma de creu, té una capçalera quadrangular que recorda a les sòbries construccions cistercenques, i un creuer molt marcat cobert amb una cúpula. Al s. XIII les ampliacions proporcionen a la nau única de l’edifici una volta de canó apuntada, més endavant reforçada amb creueria. Al costat de l’altar major hi ha dues capelles que daten de moments posteriors. La més coneguda és la Capella dels Perdons que acollia un conjunt escultòric del sant Enterrament, que feia guanyar al visitant les mateixes indulgències que un pelegrí que visites el Sant Sepulcre de Jerusalem. La capella data del segle XIV, i les estàtues originals eren obra del XV, aquestes es van perdre i van ser substituïdes per un conjunt nou. A la dreta de l’absis hi ha una capella moderna advocada al santíssim amb pintures de Miquel Farré i Alberges. És interessant també mencionar el claustre i la sala capitular de principis del segle XV. La porta d’accés remet també a una estètica clarament gòtica, està flanquejada per brancals amb columnetes i arquivoltes ogivals amb un timpà avui sense decoració.