Església del Santíssim Salvador de Vilanova de Meià

Bisbat d'Urgell

Carrer de l'Església

25735 Vilanova de Meià

Noguera

973 400 313

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Església romànica i gòtica construïda entre els segles XIII i XIV. Consta d'una sola nau de planta rectangular, un gran absis amb 6 semicolumnes i 12 capitells de factura romànica molt primitiva. Destaca la porta principal, a ponent.

És un temple d’una sola nau de planta rectangular i absis semicircular encarat a orient. La nau principal està coberta amb una volta de canó de perfil apuntat sostinguda interiorment per tres arcs torals. L’absis és cobert per una volta de creueria molt primerenca amb sis grans nervis interiors i els corresponents contraforts exteriors. Per la seva arquitectura i pels elements escultòrics, la construcció d’aquest absis va viure la transició pròpia del segle XIII, de les solucions del romànic cap als elements innovadors del que avui coneixem com a gòtic.

Els 6 capitells del primer pis i les impostes porten elements escultòrics d’un romànic rústec i poc elaborat, propi segurament d’un taller local. Els 6 capitells superiors porten elements escultòrics de més qualitat similars als de l’escola de Lleida del segle XIII, els quals els podem trobar a l’església d’Agramunt i també al portal romànic del nostre temple obert al mur del migdia. Conserva les imatges de la Mare de Déu de Meià i la Mare de Déu del Roser. El gran portal gòtic és el primer esglaó en l’evolució de les portalades romàniques lleidatanes cap als nous models gòtics que culminaran, durant la segona meitat del segle XIV, en la porta dels Apòstols de la Seu de Lleida. A l’extradós de la clau de l’arc d’entrada es troba la imatge de la Verge, asseguda en un tron, amb el Nen Jesús a la falda.