Església del Sagrat Cor de Vistabella

Arquebisbat de Tarragona

Plaça Doctor Gaspà Blanch, s/n

43765 La Secuita - Vistabella

Tarragonès

Obra modernista de l’arquitecte tarragoní Josep Mª Jujol, un dels més coneguts col·laboradors de Gaudí. La vitalitat i senzillesa que en ella s’integren han suscitat que fos considerada una de les obres més prodigioses del modernisme europeu

Construïda entre 1917 i 1923, fou un encàrrec dels veïns de Vistabella per tal que la població gaudís d’una església parroquial. Amb aquesta voluntat, la construcció es portà a terme amb diferents aportacions populars, fet que determinà l’austeritat dels materials utilitzats. 

Ens trobem davant una església de nau única de planta quadrada sobre la qual descansa una volta de creueria traçada amb arcs parabòlics que parteixen de quatre pilastres exemptes. A partir de l’estructura central, seguint la direcció dels eixos diagonals que creuen la clau de volta principal, es generen quatre espais laterals. El porxo d’entrada a un extrem, i l’altar a l’altre, marquen l’eix est-oest que configura el nucli central. L’espai és culminat per una cúpula hexagonal sobre la qual s’erigeix un original campanar triangular. L’excepcional decoració interior es crea a base d’estucs, esgrafiats, maó vist i un seguit de materials reaprofitats que harmonitzen amb el mobiliari litúrgic confeccionat pel mateix arquitecte. Jujol també dissenyà les pintures de l’absis, destruïdes durant la Guerra Civil i restaurades posteriorment per la seva filla. Aquestes pintures, juntament amb els vitralls de les finestres, doten l’espai d’una gran elegància i espiritualitat. En conjunt l’estructura global de l’edifici, amb una accentuació vertical de les formes, té clares reminiscències goticitzants.

Exteriorment, junt al campanar, destaca un porxo format per una volta de creueria amb arcs parabòlics, que dóna accés a les tres entrades del temple. La pedra, els maons o el ferro forjat constitueixen l’exterior. Uns materials que, buscant la originalitat i l’optimització, aconsegueixen una gran adaptació a l’entorn natural. L’església del Sagrat Cor de Vistabella és un petit tresor pels amants de l’art i del modernisme. Degut a la seva bellesa i originalitat, al 2011 fou declarada bé cultural d’interès local.