Església del convent de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Carrer de Sant Pere, 3B

08720 Vilafranca del Penedès

Alt Penedès

L’església del l’antic convent dels franciscans, del qual només s’ha conservat el claustre, és un sobri edifici gòtic de finals del s. XIII que esdevingué el panteó de nobles il·lustres de Vilafranca i del Penedès

L’església del convent de Sant Francesc reuneix tot un conjunt d’elements que s’han definit com a base de l’arquitectura gòtica catalana.

La façana principal és molt austera i es compon bàsicament d’una portalada de mig punt, d’origen romànic. L’espai interior està distribuït en una sola nau amb un absis quadrat que indica una clara influència cistercenca, adoptada posteriorment pels ordres mendicants com els franciscans. Les capelles laterals, construïdes entre els s. XIV i XV, acullen enterraments notables com el sepulcre de Bernat de Castellet, mort en la conquesta de Sardenya i representat vestit de cavaller en una vessant del sepulcre i de franciscà en l’altra vessant. En una altra de les capelles, s’hi ubica el conegut retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi, una obra que mostra unes característiques de l’estil anomenat gòtic internacional, adoptat per la pintura catalana de finals del s. XIV i atribuït a Lluís Borrassà.