Església de Santa Maria del Bruc

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Carrer de la Parròquia, 1

08294 El Bruc

Anoia

937 710 004

L'església de Santa Maria del Bruc és un complex magnífic que amalgama art d’un ampli espectre de la nostra història, des d’arquitectura del s. XI fins a decoració geomètrica del XVII, mostres barroques i elements contemporanis

L’església de Santa Maria del Bruc forma part integrant del terme del castell de la Guàrdia.

La primera notícia documental de l’edifici data de 1068 on hi ha constància d’un temple original del s. XI d’una sola nau, del qual encara se’n veuen restes de l’absis principal. Malgrat això, el temple és majoritàriament obra de les reformes del s. XIII i sobretot dels s. XVIII-XIX. En la reforma barroca l’edifici canvià d’orientació i va passar a tenir una capçalera tripartida, deixant l’absis romànic i la resta de l’espai pre-absidal com a capella lateral. Actualment, el temple continua sent de nau única formada per quatre capelles laterals i un transsepte marcat. Exteriorment, la façana de l’absis té la típica decoració llombarda amb lesenes i arcuacions, que apareixen en doble registre, i una finestra de doble encaixada. El campanar, per la seva banda, està culminat per una torratxa moderna i es comunica amb la base de l’absis a través d’una porta adovellada. Presenta finestres geminades, segurament originals, que conserven la columneta que fa de mainell. 

Extremadament interessant és el descobriment que es va fer a l’absis gòtic i l’espai pre-absidal l’any 1958: uns frescos datats del s. XIII, un moment de cruïlla entre el romànic i el gòtic que presenten a un crist en majestat dins de la màndorla voltat pel tetramorf a la volta. A més a més, només uns anys després, el 1986, van aparèixer unes pintures geomètriques que podrien datar del s. XVII. Al pis inferior, separat per una finestra, es veuen les escenes de la dormició de la verge i la seva coronació. Al temple també destaquen altres escenes pictòriques. Pere exemple, les que es troben en l’arc de triomf, on en el registre superior hi apareixen representacions dels reis mags, Herodes i la matança dels innocents, imatges molt representades molt poques vegades, mentre que a l’inferior és decoració geomètrica sobre fons ocre. 

 

Bibliografia

    Breu nota sobre l'església de Sta.Mª del Bruc, Gemma Estrada i Planell

    El Bruc, el medi, la història i l'art, Gemma Estrada

    Santa Maria del Bruc.Pintures, absis i campanar, Gemma Estrada i Planell