Església de Santa Maria de l'Assumpció de Sanaüja

Bisbat d'Urgell

Plaça Major, 6

25753 Sanaüja

Segarra

973 476 084

www.bisbaturgell.org

L’església de Santa Maria de Sanaüja ha estat declarada, recentment, bé cultural d’interés nacional.  L’edifici gòtic ha incorportat, posteriorment,  elements barrocs.  Destaquen el traçat de la planta de la nau d’estructura gòtica   i  la façana barroca.

L’església primitiva estava situada al costat del castell, actualment en ruïnes.  L’actual església, d’estil gòtic tardà, es va construir entre el 1509 i el 1515 sota la direcció del mestre d’obres de Balaguer, Joan Gausia.  L’església allotjà una col·legiata o comunitat de preveres, que fou reglamentada el 1635 dins la regla augustiniana.

L’interior de  Santa Maria de la Plaça és d’una sola nau amb volta de creueria de quatre trams, i absis trapezoïdal, d’estructura gòtica.  Presenta capelles laterals asimètriques, destacant la capella de Sant Pere, amb arc ogival ornat amb motius florals.  En època barroca s’hi afegeixen dues capelles laterals anteriors al presbiteri, formant una mena de creuer, cobertes amb cúpules sobre petxines i rematades per un llanternó. Durant la Guerra Civil, fou destruït l’altar major, obra de Martínez Díez de Latzasolo.

La façana actual és d’estil barroc, es va afegir entre el 1773 i el 1805, amb aparell regular, cantoners encoixinats i rematat per una cornisa motllurada de perfil mixtil·lini. La porta d’accés presenta un frontó quasi semicircular, formant un timpà, decorat només per una petita fulla d’acant a mode de cul de llàntia; l’entrada s’emmarca entre dues columnes estriades i, a banda i banda, dos òculs ovals il·luminen l’interior. El centre de la façana el presideix un rosetó motllurat sota un petit finestral on, fins l’any 1936, hi hagué una imatge de la Mare de Déu amb el Nen.  El campanar actual, situat sobre la façana del temple, també es va construir al segle XVIII.

Recentment ha estat declarada  bé cultural d’interès nacional.