Església de Santa Maria de Guimerà

Arquebisbat de Tarragona

Plaça de l’Església , 1

25341 Guimerà

Urgell

973 303 045

guimera.info/església

Nivell de protecció patrimonial: Conjunt Monumental Historicoartístic

A la part més alta de la població, a prop del castell, s’alça l’església gòtica de Santa Maria de Guimerà.

Es tenen notícies d’un temple anterior, datat a l’any 1154, del qual sols es conserven alguns capitells esculpits. La construcció actual fou iniciada al segle XIV, moment en què Guerau Alemany i la seva muller decidiren construir un temple de majors dimensions. L’edificació, no obstant, ha sofert modificacions al llarg dels segles. Al segle XVI, degut a l’ampliació de les muralles, es construïren tres arcs apuntats dels quals sols ens queda el més pròxim al temple. Els altres dos fóren reconstruïts al segle XVII, moment en què s’edificà la capella de Sant Sebastià. Al 1939 Josep Mª Jujol restaurà el temple, molt deteriorat després de la Guerra Civil. 

La planta és en forma de creu llatina, de nau única, acabada en un absis gòtic pentagonal. A la nau s’hi ubiquen diferents capelles laterals. El conjunt de l’edifici està cobert amb volta de creueria, amb motius heràldics esculpits a la clau. En una ala del transsepte s’hi pot observar una rèplica del Retaule de Guimerà de Ramon de Mur, l’original actualment es troba al Museu Episcopal de Vic. A l’absis hi ha un retaule modernista d’alabastre de Josep Maria Jujol, construït en el moment que restaurà el temple. Aquest encaixa perfectament en el marc gòtic en què s’inscriu. 

A la façana principal destaca una portalada gòtica amb quatre arquivoltes amb arcs apuntats, on s’observen els escuts dels comitents de l’obra. Les arquivoltes descansen sobre columnes amb capitells esculpits amb motius heràldics, vegetals i animals. Sobre la portalada trobem un finestral ogival i a l’ala esquerra destaca un imponent campanar de base quadrada. 

En els arcs apuntats que s’ubiquen a un lateral de l’entrada del temple, hi trobem diferents elements funeraris entre els quals destaca un sarcòfag gòtic de la família Aguiló.

Bibliografia

    Santa Maria i Sant Esteve de Guimerà , Mn. Sanç Capdevila