Església de Santa Maria de Covet

Bisbat d'Urgell

Carrer de Benavent

25653 Covet (Isona i la Conca Dellà)

Pallars Jussà

973 664 008

Església del segle XII. La portalada és un dels exemplars cabdals del Pallars Jussà i un conjunt escultòric singularíssim a tot Catalunya.

Santa Maria de Covet és coneguda  des de 1107 a través d’un document que fa referència  de l’església  com  a beneficiaria d’una donació.  Per altra banda una comunitat de canonges, es va desvincular de la col·legiata de Sant Pere d’Àger  i es va traslladar al voltant de 1092 a Covet, moment en el que s’hauria començat a aixecar l’església  actual. No es disposa de l’acta de consagració, però ha estat datada entre 1150 i 1160. Es creu que fou construïda damunt d’una anterior construcció visigòtica. No se sap quan es va extingir la canònica però l’any 1315 ja havia desaparegut, quedant  com a simple parròquia.

L’església, potser començada vers el 1116, té planta de creu llatina, d’una sola nau, coberta per una volta de canó apuntada, dividida en tres trams per dos arcs torals que es recolzen sobre columnes adossades amb capitells esculpits.  A la capçalera trobem  tres absis amb finestra de doble esqueixada cadascú i  decorats al seu interior; l’absis central també està decorat a l’exterior.   A l’interior, damunt de la portalada i darrera de la rosassa destaca una galeria aixecada sobre el mur  formada per  quatre arcs de mig punt sostinguts per columnes. Dues escales de cargol construïdes als flancs que sobresurten de la façana permeten l’accés a aquesta galeria

La part més destacable de l’edifici és la portalada principal, considerada un dels conjunts més excepcionals d’escultura romànica de Catalunya.  L’ historiador de l’art Joaquin Yarza remarcà la influència de l’escola tolosana i proposà una datació entre el 1150 i el 1160.  Es compon de quatre arquivoltes en degradació que descansen sobre dues columnes amb capitell a cada banda i d’un timpà que es recolza sobre mènsules. En les arquivoltes esculpides i al timpà es desenvolupa un programa iconogràfic de caiguda i redempció, imatges de l’Antic Testament i del Nou. Cal destacar també la decoració de ferro forjat dels batents de la porta, en què es repeteix un motiu geomètric a base de volutes. 

Dins del temple es troben dues làpides romanes i una reproducció de la talla policromada   al tremp de la Mare de Déu, l’original de la qual, del segle XIII, s’exposa al Museu Nacional d’Art de Catalunya.  Al Museu Episcopal de Vic es guarda un encenser de bronze procedent de Santa Maria.

Fou declarada monument nacional el 1921. El 26 d’agost de 1989 l’Associació d’amics de Covet lliurà a la parròquia la rèplica de la imatge de la Mare i el Nen, per al seu dipòsit dins de l’església.