Església de Santa Maria de Cervera

Bisbat de Solsona

Plaça Major

25200 Cervera

Segarra

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'església de Santa Maria de Cervera fou construïda entre els s. XIV i XV i és una mostra elegant i paradigmàtica del l'estil gòtic en terres catalanes. Guarda al seu interior la venerada Mare de Déu del Coll de les Savines.

La llegenda marca que amb anterioritat a l’edifici actual ja hi havia una ermita dedicada a la Mare de Déu del Coll de les Savines. Més enllà de les llegendes entorn a la Verge, hi ha evidències d’una construcció del s. XI que precediria l’edifici gòtic actual. Avui en dia l’església és un edifici propi de l’arquitectura gòtica, edificant entre els s. XIV i XV, les seves proporcions, i elegància, fan d’aquest temple una bona mostra de l’arquitectura del seu període.

L’edifici és de planta basilical, de tres naus, i capelles entre els contraforts. La nau central és molt més ample que les laterals i totes les obertures s’articulen a partir de l’arc apuntat. El temple està capçat per un absis de perfil octogonal amb deambulatori.  Les naus estan cobertes amb volta de creueria. Als peus de la nau hi ha una tribuna sostinguda per tres arcuacions també apuntades. Els pilars estan decorats a través de columnetes adossades que tenen la seva repercussió en les arestes de la volta.  Als murs laterals, sobre les obertures de les capelles, hi ha les finestres decorades amb vidrieres del 1412, obra del francès Colí de Maraya.

L’església alberga la imatge de la ja citada Mare de Déu del Coll, una talla policromada del s. XIII, de gran devoció popular, i que és la verge patrona de la localitat.  Hi ha diferents punts d’accés a l’edifici, la més coneguda és la porta de les núvies; també hi ha la porta adovellada de l’edifici romànic, molt senzilla. El conjunt te el seu característic campanar de perfil octogonal, que conté les matraques, unes campanes de fusta úniques a Catalunya recuperades al 2009, reproduint les originals del s. XV.