Església de Santa Maria de Caldes de Montbui

Bisbat de Terrassa

Plaça de l'església, s/n

08140 Caldes de Montbui

Vallès Oriental

938 650 082

santamaria323@bisbatdeterrassa.org

Construïda entre el 1589 i 1717, Santa Maria de Caldes de Montbui és un exemple de la perdurabilitat de l’estil gòtic a Catalunya, alhora que té una de les portades barroques més esplèndides.

L’església de Santa Maria de Caldes de Montbui té els seus inicis en una construcció romànica. Aquesta, però, tenia els seus límits just al costat de l’edifici actual, on ara hi ha edificis i terres d’una fàbrica, que en el seu interior encara conserven traces de l’edificació medieval. Al s. XVI, aprofitant l’enderrocament del Palau Reial, es van aprofitar uns murs i parets mestres de l’edifici palatí per a erigir la nova parròquia. El temple va esdevenir d’una sola nau, capçat, amb absis poligonal i 12 capelles laterals, a més de coberta amb voltes de creueria, que conservaven encara l’esperit de l’estil gòtic. Sobre les capelles, entre els contraforts, s’obren uns finestrals que permeten l’ingrés de la llum a l’interior del temple.

De la mateixa època data l’edifici d’hospedatge de la comunitat de preveres annex a l’església, que actualment fa la funció de rectoria. La construcció de l’església, que s’inicia entorn el 1589, s’allargà fins el 1714 de la mà d’arquitectes com Joan Antic i Ponç o Miquel i Joan Fiter, que van ser els encarregats de traçar les directrius de la construcció. Sota el subsòl de les naus s’aprofita el curs de les aigües termals típiques de la zona que donen escalfor a l’interior del temple.

Bibliografia

    La Caldes del Pare Poch, Pare Poch