Església de Santa Maria de Cadaqués

Bisbat de Girona

Carrer Portal de Mont, 1-3

17488 Cadaqués

Alt Empordà

Nivell de protecció patrimonial: BCIN (Cadaqués)

Situada al punt més alt de la vila de Cadaqués, l’església de Santa Maria conforma un element emblemàtic del paisatge de l’Empordà i acull un dels retaules barrocs més notables de Catalunya.

L’església de Santa Maria de Cadaqués es troba situada al punt més elevat del nucli antic d’aquesta població tant emblemàtica i tant característica del paisatge de l’Alt Empordà. L’edifici que s’ha conservat és obra del segle XVI i va ser construït damunt del primer temple, documentat des del segle XIII, que va resultar molt malmès per atacs pirates els anys 1444 i 1543.

La construcció, feta en estil gòtic tardà, té una sola nau amb capelles laterals rematada amb una capçalera poligonal que acull un dels retaules barrocs més notables de Catalunya, fet de la mà de l’escultor Pau Costa i dedicat a la Mare de Déu. Està presidit per la imatge de la Verge de l’Esperança, amb diverses escenes marianes al voltant, i coronat amb la de Sant Tomàs. Al sòcol s’hi pot veure Sant Bàrbara, Santa Rita, Sant Pere i Sant Pau, mentre que els laterals els ocupen els quatre evangelistes. La decoració de l’església es completa amb nou retaules més de fusta daurada, de mides inferiors, i un orgue de gran valor patrimonial considerat com un dels orgues més antics de Catalunya.