Església de Santa Maria d'Agramunt

Bisbat d'Urgell

Plaça de l'Església, 8

25310 Agramunt

Urgell

973 390 239

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'edifici es començà a construir a la segona meitat del segle XII coincidint amb el moment en què Ermengol VII atorgà la carta de població el 1163.

Aquest temple és una basílica de tres naus capçades per tres absis semicirculars. Les tres naus es cobreixen amb voltes de canó apuntades. Molts detalls constructius fan pensar en la participació d’artistes llenguadocians, cosa que confirmen les marques dels picapedrers i, sobretot, els noms dels escultors R. Milavel, M. de Meces i A. Sartre, esculpits en alguns capitells interiors. S’accedeix al temple mitjançant dues portades romàniques, obertes al mur septentrional i al ponent, respectivament. La de ponent és un dels millors exemples de l’anomenada escola de Lleida, per la riquesa de la seva decoració. Bastida a mitjan segle XIII, és formada per 8 arquivoltes en degradació, que descansen sobre 16 columnes per banda, i que constitueixen un cos sobresortint de la façana.

Cada una de les arquivoltes és decorada amb motius diferents, de tipus geomètric, amb arcuacions entrellaçades, o amb figures humanes. Els capitells destaquen per la seva ornamentació vegetal. El fust i el basament de les columnes han estat restaurats. La portalada principal (mitjan segle XIII) és una obra cabdal de l’anomenada escola lleidatana, amb un ric conjunt d’arquivoltes i capitells esculturals, conjunt presidit per un grup en alt relleu amb la Mare de Déu i l’Infant, l’Anunciació i l’Adoració. A l’interior es pot admirar el retaule barroc de la capella del Roser i el retaule fet el 1719 que actualment estatja la imatge de la Mare de Déu del Socors, patrona de la vila, de fusta policromada, d’estil gòtic, restaurada després de la guerra de 1936-39. De la fortificació que dominà la vila medieval i moderna (representada en un dels gravats de Beaulieu del segle XVII) no hi ha cap resta.