Església de Santa Margarida de Bianya

Bisbat de Girona

Ctra. Santa Margarida

17813 Hostalnou de Bianya

Garrotxa

turisme@valldebianya.com

Una església romànica del segle IX que, malgrat va resultar força malmesa durant el segle XV, conserva bona part de la seva arquitectura original.

D’aquesta petita església de la vall de Bianya ja se’n té notícies durant el segle IX, quan l’any 858 el comte Guifré el Pilós va fer-ne donació al monestir veí de Santa Maria de Ridaura. Però Ridaura no va ser l’únic cenobi del qual dependria l’església de Santa Margarida. L’any 953, el comte Sunyer de Barcelona, fill del Pilós, va fer donació dels dos centres, Santa Margarida de Bianya i Santa Maria de Ridaura, al monestir francès de Santa Maria de Lagrasse, del qual dependria fins que a partir del segle XIII va passar a estar sota la tutela del monestir benedictí de Sant Joan les Fonts.

L’església, malgrat va quedar força malmesa en uns terratrèmols que van tenir lloc durant el segle XV, conserva bona part de la seva arquitectura original. D’una sola nau i un sol absis, a banda i banda s’hi van obrir dues capelletes o absidioles que funcionaven estructuralment com a creuer. Una d’elles, però, va ser enderrocada al segle XVIII per ubicar-hi la sagristia. Pel que fa a la devoció popular, aquest temple posseïa una relíquia molt preuada que va motivar una pràctica devocional que s’ha mantingut fins als nostres dies; es tracta del cíngol de Santa Margarida, el cordó que se cenyeix a la cintura. Un incendi durant la Guerra Civil va destruir molts dels objectes litúrgics i els retaules que custodiava la petita església. Malgrat això, al seu interior s’hi pot contemplar una petita col•lecció d’objectes d’orfebreria procedents de parròquies veïnes.