Església de Santa Eulàlia d'Esparreguera

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de Santa Eulàlia, 7

08292 Esparraguera

Baix Llobregat

937 771 098

santaeulalia392@bisbatsantfeliu.cat

https://www.bisbatsantfeliu.cat/parroquies/esparreguera_santa_eulalia.php

Nivell de protecció patrimonial: Bé cultural d'interès local

L'església de Santa Eulàlia d'Esparreguera és un edifici del s. XVI – XVII que barreja elements encara gòtics i decoració de tallant clàssic. L'espai intern, eteri i diàfan, contrasta amb el joc de volums geomètrics exteriors

Durant el 1587 es va construir, al centre del nucli d’Esparreguera, l’església de Santa Eulàlia amb la intenció de substituir la funció parroquial de Santa Maria del Puig, una edificació romànica a les afores de la població. Aquesta, tot i ser edificada dins del moviment renaixentista, ostenta una arquitectura amb evidents dependències gòtiques, encara que la decoració és clàssica en determinats punts. Les obres van culminar al s. XVII, si bé tenim documentada la seva consagració l’any 1612. L’edifici va patir molt durant la Guerra Carlina i va caldre la intervenció reconstructora d’Elies Rogent l’any 1886. Malgrat l’esforç per conservar-la durant la Guerra Civil, va tornar a ser destruïda, per la qual cosa va ser objecte d’una nova restauració.

L’edifici és de nau única coberta amb volta de creueria entre arcs faixons i absis poligonal. Té, a més, capelles entre els contraforts amb uns arcs formers molt elevats i amb una bateria de finestres sobre les llunetes. Les pilastres adossades al mur que les flanquegen moren a la línia d’imposta amb uns capitells de perfil clàssic. El campanar, culminat l’any 1636, és de planta octogonal i, amb els seus 65 metres d’alçada, és un dels més alts de Catalunya. A la façana principal, sobre la portalada, un immens arc de mig punt amb decoració ceràmica moderna d’Enric Serra envolta una porta allindada. Als laterals, les portes s’emmarquen entre columnes d’estil renaixentista amb uns capitells dòrics.