Església de Santa Coloma Verge i Màrtir

Arquebisbat de Tarragona

Carrer Major 1

43420 Santa Coloma de Queralt

Conca de Barberà

977 880 007

http://parroquiascq.blogspot.com/

Nivell de protecció patrimonial: BCIL

En el recinte emmurallat de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, trobem l’església gòtica de Santa Coloma Verge i Màrtir.

Al 1330, en substitució d’una església romànica situada al mateix indret, s’inicià la construcció de l’edifici que veiem avui en dia. Les obres s’allargaren durant tot el segle XIV i fou entre 1390 i 1400 que es construí la volta del cor. Tot i això, l’obra restà incomplerta i posteriorment s’hi feren diferents intervencions. Va ser entre 1600 i 1649 que s’alçà el robust campanar, al peu del qual trobem el portal de Santa Maria. 

El temple és un edifici d’una sola nau cobert amb volta de creueria. Entorn la nau, entre els contraforts, es disposen diferents capelles laterals. La planta és culminada amb una capçalera formada per set capelles radials que envolten el presbiteri. A les capelles de la capçalera hi trobem finestrals d’arc apuntat amb vidrieres de colors, tot i que les originals es perderen en un incendi que sofrí l’edifici al segle XVIII. El foc també ocasionà la destrucció de l’orgue, i dels retaules de l’altar major i de les capelles. 

A l’exterior, a partir de la volta de la capçalera, s’alça un petit campanar gòtic que contrasta amb el comentat anteriorment. També és gòtica la portalada principal, en la qual s’hi observa la imatge de Santa Coloma. Se sap que anteriorment la imatge de la Santa era flanquejada per dues fornícules amb les imatges de Sant Pere i Sant Pau, avui desaparegudes. A ponent s’alça una altra façana, en aquest cas renaixentista, de finals del segle XVI. 

En el si de l’edifici cal destacar el retaule d’alabastre de Sant Llorenç, del segle XIV, així com la capella barroca del Santíssim, construïda al segle XVIII.

Bibliografia

    Santa Coloma de Queralt , Mn. Joan Segura i Valls.

    Santa Coloma de Queralt, guia monumental i històrica , Jossep M. Carreras Tarragó.