Església de Santa Coloma d'Andorra la Vella

Bisbat d'Urgell

Carrer Major

AD500 Andorra la Vella

Andorra

(376) 851 1434

www.esglesiacatolica.ad

Nivell de protecció patrimonial: Bé d'Interès Cultural

L’església de Santa Coloma constitueix un dels exemplars més bells i interessants que hi ha a Andorra. La seva planta és molt simple i s’hi poden endevinar construccions pertanyents a èpoques diverses.

És un edifici d’origen preromànic, de nau rectangular i coberta amb encavallades de fusta. Està coronada vers llevant per una capçalera quadrangular coberta amb una volta de canó feta amb pedra tosca. A l’exterior, el mur sobresurt per damunt el nivell de la teulada i acaba formant dos vessants, els quals determinen també la coberta d’aqueta peça. Aquest cos de construcció es comunica amb la nau per mitjà d’un arc triomfal ultrapassat, més estret i més baix que no pas l’absis.  La nau té un esquema simple; és força llarga, però proporcionada al conjunt, amb relació a la seva capçalera. Té el mur frontal de ponent també com a la capçalera, més alt que no pas el nivell de la teulada; curiosament, però, no és pas així en el mur que tanca la nau pel costat de llevant.

Per accedir a l’edifici s’han de baixar tres graons, pel costat de migjorn. Vers la meitat de la nau, un xic desplaçada a ponent, hi ha la porta d’accés que correspon a la reforma que coincideix, potser, amb la construcció del campanar, la qual es tanca amb un arc de mig punt. Al mateix costat de migjorn hi ha un pòrtic que protegeix l’entrada i serveix de sopluig als fidels que accedeixen al temple. Al capdavall de la nau, vers llevant, hi fou afegit, al s. XII, un singular campanar de torre. De planta circular, aquest és un edifici de traçat regular a la planta baixa, que es va deformant en l’alçat i a les plantes superiors. Sobre un pany atapeït de mur s’aixequen quatre pisos, cadascun dels quals obre als quatre vents un parell de finestres germinades molt deformades, d’esqueixada senzilla, més oberta de fora que no pas de dintre, en total quatre parelles per pis, llevat del primer, on al cantó de tramuntana hi ha una finestra d’una sola esqueixada. La torre és coberta amb una teulada cònica.

L’edifici estava decorat amb pintures murals romàniques del s. XII realitzades pel Mestre de Santa Coloma. Aquestes pintures van sortir del país l’any 1930, anant a parar, finalment, al Museu Estatal Prussià de Cultura de Berlín. L’any 2007, i després de moltes negociacions, les pintures van ser recuperades pel Govern Andorrà. Actualment, dins l’església només hi resta un Agnus Dei flanquejat per dos àngels i la decoració geomètrica que emmarca l’arc ultrapassat.

Bibliografia

    Andorra medieval. 7e centenari de la Signatura del Segon Pareatge. AA.DD. Govern d'Andorra

    Andorra romànica. AA.DD. Col."Monografies del P.A.N.Govern d'Andorra. Andorra, 1982 (2a ed)

    Esglésies romàniques d'Andorra I. Guia dels exemplars més representatius. AA.DD. Patrimoni Artístic Naciona l

    Guia de l'Església de les Valls. AA.DD. Església de les Valls, Principat d'Andorra.