Església de Sant Vicenç de Capdella

Bisbat d'Urgell

Carrer Cabdella, s/n

25515 La Torre de Capdella

Pallars Jussà

973 680 281

Nivell de protecció patrimonial: Incoat - BCIN

Petita església romànica dels segles XI-XII, dalt d'un turó al fons de la vall, té unes magnífiques vistes a la vall Fosca. Es caracteritza per un campanar de torre quadrada i un absis amb arcuacions llombardes. Actualment està en obres.

Documentada des del 1042, apareix en diversos documents al llarg de l’edat mitjana.

És una església d’una sola nau, amb absis semicircular a llevant. La coberta de la nau és d’aresta i està reforçada amb un parell d’arcs torals. La porta és a ponent, i presenta dos arcs de mig punt, adovellats, en degradació. A l’absis hi ha una finestra de doble vessant, acabada amb arc de mig punt. A l’exterior, per sota de la cornisa hi ha un fris d’arcuacions planes, amb doble relleu, que acosta aquesta església a les de la Vall de Boí.

L’aparell de construcció és bastant primitiu, tot i que molt ben construït, però la manera de tallar i disposar els carreus fan pensar en una obra del segle XII.

Al Museu d’Art de Catalunya, s’hi exposa una imatge de fusta que representa Jesucrist clavat a la creu.

Al Museu Diocesà d’Urgell es conserva també una lipsanoteca romànica procedent també d’aquesta església.

En les excavacions dutes a terme l’any 2009 per l’equip de l’arqueòleg Albert Roig i Deulofeu s’han fet descobertes importants a l’interior del temple, com restes de pintures romàniques i altres. Està en curs d’estudi de cara a la propera restauració, i encara no es coneixen en detall totes les troballes fetes.